ЕК предупреди Полша заради новия закон за медиите

ЕК предупреди Полша заради новия закон за медиите
A A+ A++ A

Европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Гюнтер Йотингер предупреди властите в Полша, че ще задейства процедура, която може да доведе отнемане на правото им на глас за общите решения в Евросъюза. Той обяви това в интервю за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Санкцията може да бъде наложена заради новоприетия закон, позволяващ на полското правителство да назначава без конкурс ръководителите на обществените медии.

Миналата сряда полският Сейм, долната камара, доминирана от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", одобри скандалния закон за пряко назначаване на директорите на обществените медии от правителството, въпреки опасенията на ЕС и критиките от страна на правозащитните организации.

Действията на управляващата партия Право и справедливост предизвикаха протести в Полша и остри реакции от международни неправителствени организации.

ЕК ще предприеме серия от стъпки, с които, ако законът не бъде отменен, Варшава евентуално може да загуби правото си на глас в Европейския съвет, каза Йотингер. „Много причини съществуват да се позовем на Правилото за върховенството на закона в ЕС и да поставим Варшава под наблюдение“.

Според FAZ, председателят на ЕК Жан Клод-Юнкер е поставил въпроса за разглеждане в дневния ред на следващата среща на Европейската комисия на 13 януари.

 

#Европейска комисия #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници