Владици изглаждат спорове в Атина в подготовка на Всеправославния събор

Владици изглаждат спорове в Атина в подготовка на Всеправославния събор
A A+ A++ A

Няколко задълбочени противоречия между поместни православни църкви са в дневния ред на комисията за подготовка на Всеправославния събор, която заседава в Атина втори ден.

До 18 декември участниците трябва да изработят регламент за работата на събора, но ще се занимаят също със спорните въпроси, които могат да възпрепятстват работата му - кризата в отношенията между Антиохийската и Йерусалимската патриаршия, кризата в Чешко-Словашката православна църква, обтегнатите отношения между Атинския архиепископ Йероним и Вселенската патриаршия  и напрежението между Русия и Турция по въпроса на кое място да бъде свикан съборът.

Ако всичко се движи по план,  Всеправославният събор ще се състои през 2016 г. в Истанбул. Заседанията на подготвителната комисия се председателстват от Пергамския митрополит академик Йоан Зизюлас. От Българската православна църква участват Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим и богословът Димитър Арнаудов.

През януари 2016 г. във Фенер е  насрочена среща на предстоятелите на поместните православни църкви, на която да се уточни окончателният ред и документация за Великия всеправославен събор.

#Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници