Митов: Репатриране, а не релокация на имигрантите

Митов: Репатриране, а не релокация на имигрантите
A A+ A++ A

Въпросът за релокацията на имигрантите от една държава в друга е второстепен. Трябва да се говори за репатрирането им. Тази позиция изрази пред бТВ външният министър Даниел Митов и добави, че това е била една от темите, разисквани с британския премиер Дейвид Камерън, чието родина имала опит именно с връщането на икономически имигранти.

Започне ли Европа да връща икономическите мигранти по държавите им на произход, този феномен ще бъде демотивиран, каза Митов.

Според него Великобритания може да даде много от опита си в случая.  Може да се създаде коалиция от държави, които са на това мнение.

"Трябва да убедим нашите колеги, че нашите социални, образователни и други системи няма да издържат на този натиск. България е приела достатъчно голям брой бежанци - съотнесено към нейния БВП, си е приела отговорността”, подчерта Митов.

По-голямата част от нелегалните имигранти не са бежанци, на които всяка държава дължи солидарност и подкрепа, отбеляза външният министър.

За посещението на Дейвид Камерън Митов изтъкна, че то се подготвя отдавна и няма нищо общо с британските удари по ИДИЛ, започнали тази сутрин.

Важна тема  в разговорите с британския премиер е бил планът за реформа на ЕС, който е ключов за оставането или излизането на Великобритания.

Обсъдена е била и идеята социалната система на Острова да е недостъпна за имигрантите за първите 4 години от престоя им.

„Външните граници на ЕС трябва да бъдат безкрайно добре охранявани”, подчерта министърът. По думите му Камерън е останал доволен от видяното в района на Елхово.

България няма пречки да стане част от Шенген, но в момента самата шенгенска зона преживява трусове. „Това, което трябва да кажем ясно и категорично е, че никой няма против България и Румъния да са част от шенгенското пространство, просто дневният ред е друг”, обясни Даниел Митов.

За интервюто на президента Плевнелиев иопасенията му, че Русия готви хибридна война на Балканите, външният министър припомни, че НАТО е приело стратегия за противодействие на хибридната война. Поради това и държавният глава не е казал нищо ново, заключи Митов.




#Даниел Митов #Дейвид Камерън #имигрантите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници