Германия очаква всички страни в ЕС да съберат 3-те милрд. евро за Турция

Германия очаква всички страни в ЕС да съберат 3-те милрд. евро за Турция
A A+ A++ A

Германия очаква всяка страна-членка на ЕС да се включи във фонда с предвидени 3 млрд. евро за бежанците в Турция.

„Всичките страни членки на ЕС трябва да помогнат при събирането на общите средства от 3 млрд. евро,” заяви секретарят на финансовото министерство Йенс Спан пред германски ежедневник. „Това е въпрос на европейска солидарност,” допълни той.

Европейският съюз обеща финансовата помощ на Турция по време на срещата на високо ниво миналата седмица, но ангажиментът на отделните страни предстои да се уточнява. Йенс Спан още каза, че това ще е въпрос на обсъждане на съвета между финансовите министри на държавите-членки, който ще се събере следващата седмица.

Турция, по собствени данни, приютява 2,2 млн. бежанци, които най-вече бягат от близо 5-годишната гражданска война в Сирия. Южната ни съседка не е затворила границата си, въпреки че предупреждава за изключителната трудност да приема още хора.

Срещу финансовата помощ от ЕС съюзът очаква от Турция да разубеждава бежанците да продължават пътя си към Европа.

България няма още планирана сума от бюджета си за искания фонд от общо 3 милиарда евро в помощ на бежанците в Турция, съобщи в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов след срещата на високо равнище в Брюксел.

„Нито сме предупредени, нито ни е казано колко”, коментира той.

По думите на премиера вицепредседателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която отговаря и по бюджета, трябва да даде финансовата рамка откъде и как ще се наберат тези пари.

Европейската комисия предложи 500 милиона евро от фонда за Турция да бъдат от общия евробюджет, а останалите 2,5 милиарда евро да дойдат като вноски от 28-те страни-членки.

#мигрантска криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници