Путин подписа санкциите срещу Турция, Давутоглу иска канали за връзка с Русия

Путин подписа санкциите срещу Турция, Давутоглу иска канали за връзка с Русия
Ахмет Давутоглу
A A+ A++ A

Анкара смята за свой приоритет да съхрани открити всички канали за връзка с Русия на фона на влошаване на отношенията между двете страни заради сваления руски Су-24 от турски изтребители, предаде РИА Новости.

Турският премиер Ахмет Давутоглу промени риториката спрямо Русия, след като стана известно, че президентът Путин е подписал указ за наказателните мерки срещу Анкара. „Наш приоритет е да държим всички канали за връзка с Русия отворени“, цитира агенцията изявление на Давутоглу.

Подписания от президента Путин указ за специални икономически мерки срещу Турция включва санкции против турския бизнес. С документа се прекратява безвизовия режим с Турция, като се забранява на работодателите от Русия да наемат работна ръка от югоизточната ни съседка. През 2015 година в Русия са получили разрешителни 67000 турски граждани да работят  на строителни обекти.  

Освен това Москва въвежда временно забрана, или ограничава външноикономическите сделки, свързани с вноса на някои категории турски стоки, чийто списък ще бъде определен от руското правителство. Изключение ще бъдат стоките, внасяни за лична употреба.

Кремъл нарежда също да се забранят чартърните въздушни превози между Русия и Турция. Туроператорите трябва да прекратят продажбата на екскурзии до Турция.

Путин нареди да се засили контролът на руските морски пристанища в района на Черно море. Той възлага на външния министър Сергей Лавров да информира Турция за прекратяването на споразумението за безвизов режим.

Забраняват се или се ограничават и дейностите на турските организации и компании, които работят на територията на Русия.  Списъкът ще бъде определен допълнително от руското правителство.

Списъкът на конкретните ограничения е в процес на подготовка от руското правителство.

Давутоглу добави, че за Русия икономическите отношения с Турция са също толкова важни, както и на Турция с Русия.

„Опитите да се възложи на турската страна отговорността за кризата между Русия и Турция са неправомерни, както от гледна точка на международното право, така и на добросъседството и дружбата между Русия и Турция. Ако се търси отговорност , то трябва да се започне от страната, която преди това многократно е нарушавала нашето въздушно пространство. Последните изявления от руска страна не са такива, каквито могат да се приемат от гледна точка на добросъседството“, заяви турският премиер.

#Ахмет Давутоглу #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници