"Ислямска държава" заплаши Владимир Путин с "кърваво" отмъщение

"Ислямска държава" заплаши Владимир Путин с "кърваво" отмъщение

pixabay

A A+ A++ A

"Ислямска държава" е заплашила Владимир Путин с "кърваво" отмъщение, след като се появиха видеоклипове на руснаци, измъчващи заподозрените в терористичната атака в Москва, това съобщава Mirror.

Досега е потвърдено, че над 130 души са загинали и повече от 180 са ранени, след като въоръжени мъже нахлуха в концертна зала в покрайнините на руската столица в петък, преди да подпалят сградата.

Четирима мъже са обвинени в терористични престъпления след нападението - Далерджон Мирзоев, 32 г.; Сайдакрами Рачабализода, 30 г. Мухаммадсобир Фаизов, 19 г., и Шамсидин Фаридуни, 25 г. Те се появиха бити и натъртени, когато бяха докарани в съда в неделя.

В социалните мрежи е разпространен плакат, за който се твърди, че е на групировката "Ислямска държава" (ИД), със заплахи за нападения срещу Русия, дни след като ислямистката групировка пое отговорност за щурма на концертния център в Москва, пише Newsweek.

Плакатът е бил разпространен от ирански медии, позовавайки се на Ал Азаим, пропагандна мрежа на ИД-Хорасан, според скрийншоти, споделени от потребители на X, като украинския съветник по вътрешните работи Антон Геращенко. Той е бил широко разглеждан и в руските канали на Telegram.

От Newsweek уточняват, че информацията не е потвърдена, свързали са се с Кремъл за коментар.

Основаната в Афганистан в края на 2014 г. ИД-Хорасан заяви, че стои зад нападението срещу "Крокус център" в руската столица в петък, при което загинаха най-малко 137 души.

Четирима заподозрени от Таджикистан са обвинени в тероризъм и всички са се признали за виновни, съобщава държавната информационна агенция ТАСС.

Те се явиха в съда с доклади, в които се отбелязваше, че са били бити и измъчвани. В знак на протест срещу изтезанията и разпитите на членовете на организацията бойците обещават да извършат ново терористично нападение срещу Русия, се казва в плаката. Широко разпространената рускоезична версия на съобщението е със заглавие "Заплаха за всички жестоки руснаци, включително Путин" пред изображение на маскиран мъж, който държи нож. Отдолу на плаката се казва:

"Бъдете предупредени, не мислете, че нямаме възможност да отмъстим за нашите братя, държани като заложници".

"С нападението в петък ви показахме, че с позволението на Аллах муджахидините на "Ислямска държава" могат да ви накажат за вашата жестокост.", става още ясно от написаното.

Руският канал в Telegram "Супернова плюс" сподели изображението, като написа, че в знак на протест срещу изтезанията и разпитите на членове на организацията ислямистката групировка "организира поредната терористична атака в Руската федерация".

То последва публикуването на графично видео от ИД, показващо как нападателите стрелят по тълпата в концертната зала, което беше определено като истинско от медии като Би Би Си.

Нито един руски официален представител не е подкрепил твърдението на ИД, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че не е уместно да го коментира, докато не приключи разследването.

По-рано руски официални лица и кремълски пропагандатори твърдяха без доказателства, че има украинско участие в клането, което е най-тежкото в Русия от две десетилетия насам, припомня Newsweek.

Киев и САЩ, които отправиха предупреждение за предстоящо нападение срещу Русия, отхвърлиха твърденията на Москва.

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници