Да очакваме бежанска вълна у нас при срив на руско-турските отношения предупреди Нейнски

Да очакваме бежанска вълна у нас при срив на руско-турските отношения предупреди Нейнски
A A+ A++ A

Рискът за България от ескалация на руско-турските отношения е в евентуална бежанска вълна, прогнозира посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски. 

Свалянето на руския самолет няма да повлияе добре на руско-турските отношения. Дори срещата на Сергей Лавров беше отменена, посочи Нейнски пред бТВ. 

Нарушаването на въздушното пространство на Турция и НАТО от руска страна се случва вече няколко пъти. Руският външен министър вече е бил предупреден няколко пъти, че ще се предприемат мерки. В района на свалянето на руския самолет няма подразделения на „Ислямска държава”, отбеляза посланикът на България в Турция. 

Трябва да се разбере дали сред туркмените има терористични ядра и поддръжници на ИД. Информацията, която предостави Турция в НАТО беше т.нар. радарна карта.

Счита се, че доказателствата, които са били предоставени на извънредната среща на НАТО са категорични за нарушаване на въздушното й пространство. Всъщност ударите, които се нанасят в този район са 75% срещу умерената опозиция, уточни Нейнски.

Очевидно трябва да се търси решение. Трябва да има диалог. Определено военният конфликт не е решение. Въпреки че предстоеше посещение на Лавров в Анкара, което бе отменено след инцидента вчера, предстоят още две събития в края на седмицата има заседание в Брюксел на ЕС – Турция, на което ще присъства министър-председателят Давутоглу, коментира дипломатът.

Освен това, на 15 декември се очакваше Ердоган да посети Москва, където да води разговори по всички въпроси по Сирия и в това число проектите, които се случват в енергетиката. Предстои да ведем дали това посещение ще се състои. И какво ще се случи в този период от около 20 дни, каза Нейнски. 

Според нея е очевидно, че трябва да се търси сближаване на позициите, както и да се изясни какво точно се е случило. По думите й разликата в позиициите и напрежението, което цари станало индиректна причина за този инцидент.

 

#руско-турските отношения #Надежда Нейнски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници