Кунева: Европа да фиксира лимита си - може ли да приема повече бежанци

Кунева: Европа да фиксира лимита си - може ли да приема повече бежанци
Меглена Кунева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европа е твърде бавна. Твърде често правим съвети, на които постигаме съгласие, че са нужни мерки, но не и съгласие по самите мерки. Като външна граница България настоява за обща охрана на границите от отдавна, но това едва сега стана актуален въпрос. Италия настояваше за решаване на миграционния проблем преди пет години, но никой не обръщаше внимание. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева на конференцията "Бежанците и Европа", организирана от Атлантическия клуб и на която участва и бившият европейски комисар по вътрешния ред Франко Фратини.

"Ще настояваме това да се разбере веднъж завинаги сега, за да не е необходимо да действаме само под натиска на събитията", заяви Кунева и призова да повече бързина.

По думите й случилото се в петък във Франция неизбежно ще постави на масата въпросът какъв курс трябва да поеме Европа по отношение на бежанците - дали да продължи политиката си на отворени врати или да наложи по-рестриктивни мерки.

"Още преди Париж беше ясно : Европа трябва да фиксира лимита си, да каже ясно от къде нататък приемът на бежанци поставя под въпрос собствените ни социални и икономически системи. Всеки който не отговаря на изискванията за даване на статут, следва да бъде върнат обратно", коментира вицепремиерът.

Бившият еврокомисар по вътрешния ред Франко Фратини коментира, че е абсолютно необходимо България и Румъния да са част от Шенген, заради важността на обмена на информация особено от страни, които представляват външна раница на ЕС.

#Меглена Кунева #Кунева #бежанци #мигранти #Европа #Франко Фратини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници