Фронтекс ще помага на България за защита на границата с Турция

Фронтекс ще помага на България за защита на границата с Турция
A A+ A++ A


Агенцията за защита на външните граници на ЕС „Фронтекс“ ще помага на България за защита на нейната граница с Турция. Ангажиментът е записан в доклад на ЕК, който бе оповестен по време на видеоконферентна връзка между държавните ръководители от страните от така наречения Западнобалкански път на мигрантите.


На срещата е станало ясно още, че освен българо-турската граница, Фронтекс ще подсили и граничната бразда между Хърватия и Сърбия.


От агенцията подчертаха, че се полагат и усилия за гарантиране на сигурността по гръцките морски граници с Турция, които попадат в обхвата на операция Посейдон. За целта ще бъдат изпратени още 320 гранични служители, като от Брюксел припомниха, че в Словения вече работят 182-ма от общо 400-те граничари, обещани като помощ от ЕС за справяне с бежанската вълна.


Словения, която е една от държавите от Западнобалканския път, официално оповести, че започва издигането на телена ограда по граничната бразда в Хърватия. Така според Любляна има вероятност да се установи контрол над прилива на бежанци от Сирия и Ирак и на мигранти, които идват изключително по икономически причини.


На срещата стана ясно, че властите в Македония са в контакт с правителството в Гърция и обсъждат по-строг контрол на гръцко-македонската граница.


По време на видеоконферентната връзка бе подчертано, че е необходимо да се увеличи капацитета за бежанци по Западнобалканския път и в Гърция, както и да се гарантира по-дълъг престой на мигрантите по този път.


На срещата на ЕС и Западните Балкани на 25 октомври в Брюксел бе договорено по пътя на мигрантите през Западните Балкани да се създадат 100 000 места за временно пребиваване. Тогава бе решено да се подсили контрола на границите между ЕС и Турция и да се създадат т. нар. „горещи точки“, където да се определя кой е бежанец и кой икономически мигрант и следователно няма право на убежище.

Източник: Европа тв

#мигрантска криза #ФРОНТЕКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници