Руската компания „МиГ” спира поддръжката на МиГ-29 на българските ВВС

Руската компания „МиГ” спира поддръжката на МиГ-29 на българските ВВС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Извършването на ремонт на българските двигатели в полски предприятия ще стане основание за преустановяване от РСК „МиГ” АД като разработчик и производител на самолетите МиГ-29 на по-нататъшно изпълнение на договорните задължения за поддържането на експлоатацията на самолетите МиГ-29 на ВВС на България. Това се казва в писмо от генералния директор на РСК „МиГ” АД до извънредния и пълномощен посланик на Русия у нас Юрий Исаков, изпратено до  „Фокус” от посолството на Русия.

В писмото се казва, че това ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшно използване на тези самолети, както и сигурността на живота на пилотите.

„Освен това, доставката на резервните части за полските самолети се придружава от оформянето на съответния международен Сертификат на крайния клиент, което прави невъзможно тяхното използване за трети страни, тъй като това ще е нарушение на международното право и ще стане основание за преустановяване на доставките и изпълнението на задълженията от руската страна също така и към Полша”, се посочва в писмото.

Днес кабинетът одобри подписаното на 22 октомври споразумение между България и Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29 и предлага на Народното събрание да го ратифицира.

Споразумението има за цел да осигури поддържането на летателната годност на самолети МиГ-29 от българските ВВС с оглед охраната на въздушното пространство на страната и адекватното участие в изпълнението на задачите по „Air Policing“ като страна-членка на НАТО.

Предвижда се споразумението да влезе в сила от датата на приключване на българските национални процедури по одобряването му, които изискват ратификация от Народното събрание.

#МИГ #Полша #Русия #Юрий Исаков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници