Плевнелиев: Интеграция вместо огради

Плевнелиев: Интеграция вместо огради
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нито една страна не е в състояние да се справи сама с конфликтите, които ни заобикалят. Европейските граждани чувстват опасността, която идва от войните в Сирия, Северна Африка и други региони, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на среща на високо равнище на тема „Нови визии за партньорство и съседство в Европа“.

Издигането на граници е изкушаващо, но временно решение. Интеграцията е единственият начин за постигане на мир”, заяви Плевнелиев.

Той смята, че не бива да чакаме кризите да се появят на телевизионните екрани, за да действаме. Трябва да се борим с причините за възникването им, да действаме проактивно.

„За да се предотврати за в бъдеще развитието на подобни тежки кризи, като тези, на които сме свидетели в момента, в ООН трябва да бъде създадено специално звено за тяхното предотвратяване”, категоричен бе Плевнелиев.

Плевнелиев каза също, че  бежанският поток, който заля европейските страни през последните месеци изисква единно решение и общоевропейски подход.

Президентът коментира и конфликта между Русия и Украйна.

"Гражданите от Майдана поискаха европейска перспектива, но Кремъл не пожела да отстъпи от геополитическите си сфера на влияние, дефинирани по времето на Студената война. Русия се опитва да утвърди влиянието си дори отвъд пространството на бившия Съветски съюз”, посочи Плевнелиев.

По думите му, днес Русия полага политика на влияние, на Велики сили, които дефинират и решават съдбата на други суверенни държави.

„Тази политика е характерна за 19 век. Тази политика е опасна. Именно тази политика предизвика избухването на две световни войни и то тук – в Европа”, коментира Плевнелиев.

 

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници