Стоилов: 100 г. след Балканската война българско гражданство се купува с пари

Стоилов: 100 г. след Балканската война българско гражданство се купува с пари
Българският народ трябва да се раздели с ГЕРБ. България се нуждае от активна държава, която насърчава икономическия растеж, обобщи Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

100 г. след Балканската война българско гражданство се купува с пари, изтъкна депутатът от БСП Янаки Стоилов.

Той разкритикува остро промените в Закона за насърчаване на инвестициите, приети от парламента на второ четене в четвъртък.

Според новите правила чуждестранен инвеститор може да придобие българско гражданство, ако е получил статут на постоянно пребиваващ преди поне 1 година и е вложил не по-малко от 1 млн. лв. в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект.

„60% от гражданите имат проблеми с плащането на битовите си сметки, около 40% от хората системно се лишават от лекарства. България пада във всички европейски класации. На последно място сме по европейско развитие и по възприятието на корупция. Българското общество живее с най-ниския стандарт“, констатира още Янаки Стоилов, цитиран от БГНЕС.

По думите му управляващите от ГЕРБ се ръководели от постулата „Който има, ще му се даде, който няма, ще му се вземе“.

Червеният депутат посочи още, че предвижданото увеличение на пенсиите не компенсира обедняването в последните 4 години.

„ГЕРБ са последователни поне в своята антисоциална политика. За първи път в българската история се предвижда държавата да финансира освен общественото образование и частни училища. Срещу такова решение в Италия по улиците протестираха хиляди ученици, студенти, преподаватели“, допълни Янаки Стоилов.

Повод за този коментар бе одобреният от парламентарната комисия по образованието в четвъртък законопроект за предучилищното и училищното образование.

Сред най-дискутираните предложения в него бяха тези за държавните субсидии за частните училища и детски градини, смяната на статута на математическите гимназии, отпадането на оценките от трети до пети клас, възможното преминаване от пети в шести клас с двойка.

„Премиерът продължава да открива пътни отсечки – това е добре. Но в рехабилитацията на останалата част от пътната мрежа направеното ще е около 3 пъти по-малко в сравнение с това, което направи Тройната коалиция“, посочи още Янаки Стоилов.

„Българският народ трябва да се раздели с ГЕРБ. България се нуждае от активна държава, която насърчава икономическия растеж“, обобщи депутатът от БСП.

#Янаки Стоилов #депутат от БСП #гражданство #ГЕРБ #пенсии #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници