Тагарев от Одеса: България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна

Тагарев от Одеса: България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна

БНТ

A A+ A++ A

България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Ангажиментът ни остава непоколебим и се основава на споделените ни ценности и вековните ни исторически връзки. Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от инциденти и от ескалация на напрежението. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на визита в Одеса.

В контекста на руската агресия срещу Украйна министър Тагарев посочи, че средата за сигурност е силно изменена, след като през февруари 2022 г. бяха атакувани основите на европейската архитектура за сигурност. България подкрепя законните действия за защита от руските военни действия и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

„Страната ни е солидарна с украинските усилия, както на двустранна основа чрез оказване на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството си в НАТО, ЕС и ООН. В тази връзка взетото решение за преминаване от двуетапен към едноетапен процес на присъединяване на Украйна към НАТО потвърждава, че мястото й е в евроатлантическото семейство“, увери министър Тагарев.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников благодари на България за оказаната помощ и изрази тревога от действията на Русия в Черно море, като подчерта стратегическото значение на зърнената сделка, тъй като продоволствената криза по света е и криза на сигурността.

#Тагарев #Тодор Тагарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници