Силовият министър разкри за чистка в МВР след смъртта на пометените от рейс с бежанци полицаи в Бургас

Силовият министър разкри за чистка в МВР след смъртта на пометените от рейс с бежанци полицаи в Бургас
A A+ A++ A

Чистка в МВР осветли самият силов министър - Иван Демерджиев. След смъртта на героите Йордан Илиев и Атанас Градев в Бургас, които загубиха живота си при изпълнение на служебния дълг, пометени от автобус, пълен с бежанци, десетина души са били наказани, това разкри вътрешният министър в „Тази сутрин“ по бТВ.

Водещият Златимир Йочев припомни как, след като двамата доблестни мъже от Бургас загинаха, вицепремиерът изтъкна, че имал информация за повече от десетина гранични полицаи, които участват в трафика на хора.

„Всеки един от тези, които имат допуснати нарушения във връзка с трагедията в Бургас, бе наказан. Някои напуснаха системата във входа на проверките. Сред тях са и ръководители на гранични полицейски управления, включително и шеф на РДГП в Бургас. Двама от тях напуснаха сами, а имаше уволнен“, заяви Демерджиев.

Останалите бяха наказани съобразно тежестта на нарушенията, защото не всички бяха толкова сериозни, добави той.

„Разкрихме, че не са изпълнени задълженията първо прецизно да бъдат проверени на първия пункт тези мигранти, които са били в автобуса. В последствие комуникацията по трасето е лоша. Нямаше комуникация между Областната дирекция на МВР и „Гранична полиция“, което за мен е абсурдно“, коментира вътрешният министър.

„Най-много ме смути това, че сириецът, който е управлявал автобуса, е бил задържан, но после освободен и след това настъпва инцидента. Хората, отговорни за това, си тръгнаха сами от системата“, добави той.

Демерджиев коментира поредният критичен доклад на САЩ за България, като обяви, че твърденията в него вече не са актуални.

„Винаги се удивлявам, че проблеми, които се включват в подобни доклади, стават проблеми едва след като попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019 – 2020 г. Хората излязоха на улиците. Сега, когато са отразени в доклад на друга държава, придобиват особена тежест. Документите не казват нищо ново, но има едно неразбиране в тях – коментира се, че усилията на правителството не са достатъчни - има значителен ръст на разследваните лица, но няма осъдителни присъди“, добави той.

„Полицията превишаваше правомощията си по отношение на гражданите, биеше ги. Властите и прокуратурата тогава си затвориха очите. Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека. Жандармеристите, които участваха в такива действия, помага на хората. Тази констатация не е меродавна в момента“, заяви Демерджиев отностно констатациите за полицейски произвол.

„Темата с мигрантите важи преди втори август и съм категоричен в това. Когато встъпих в длъжност, първата седмица имах разговор с турския министър и той постави темата за насилието на мигрантите, които се опитват да проникнат на нашата територия. Тази тема вече не се повдига в разговорите, защото не е актуална“, каза вътрешният министър.

„Обвиненията в корупция, които валят върху полицията – защо не се питат другите системи – следствие, прокуратура. Защо след като правим хиляди тестове за употреба на алкохол и наркотични вещества, а случаите са единични, в които са констатирани нарушения, никой не прави тестове в другите системи?“, попита той.

Вицепремиерът коментира и войната с брадви и сопи между двата ромски клана в Казанлък.

„Години наред държавата вместо на интегрира тези хора, тя ги маргинализира и превърна в машини за гласуване. Заради това полицията беше принудена години наред да си затваря очите пред техните постъпки и престъпления. Това не е първият случай – такива имаше с огнестрелни оръжия в Рогош и Нова Загора“, припомни той.

„Полицията многократно е предотвратявала сблъсъци между хората в Казанлък през последните месеци", коментира вътрешният министър за конфликта между двете ромски фамилии в града, който завърши фатално“, каза още министърът.

#Иван Демерджиев #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"