Георги Георгиев от ГЕРБ: ПП превърнаха Столична община в банкомат!

Георги Георгиев от ГЕРБ: ПП превърнаха Столична община в банкомат!

ФБ/ГЕРБ - София

A A+ A++ A

Продължаваме промяна" превърнаха Столична община не в Бюро по труда, както твърдяхме доскоро, а в банкомат за партийното ръководство и роднини от ръководството от изпълнителния комитет или изпълнителния съвет на ПП. Това каза пред журналисти зам.-председателят от ГЕРБ на Столичния общински съвет - Георги Георгиев, предава Sofia24.bg.

Ето какво още каза той:

Настояваме за незабавни оставки на зам.-кметът по финанси Иван Василев, зам.-кметът по култура Яна Генова и директора на Общинското предприятие "Гробищни паркове". Фактите, които са ни известни до този момент и се надяваме да бъдем опровергани час по-скоро са следните: На първо място, по повод наше искане - за последните пет месеца екипът на Терзиев само по една от различните алинеи по Закона за обществените поръчки е възложил пряко без конкурсна процедура над 100 договора за милион и половина лева. Това е само една от алинеите, чакаме отговор по всички останали.

Фактите за които ние сме изключително притеснени - на първо място за късмета на една министерска съпруга. Съпругата на Андрей Цеков от "Продължаваме промяната" по наши данни, през тази или изминалата седмица, е наета за консултант от Столична община с договор, подписан от Иван Василев. Редно ли е и това ли е политическият морал, който проповядваше Васил Терзиев? В течение ли е той с факта, че фирма ИНФИНИТУС ЕООД, чиито управител и едноличен собственик на капитала, е съпругата на доскорошния регионален министър, е сключила договор за консултантски услуги. Ще кажете - няма нищо лошо. Не казваме, че е нарушен закона, въпроса е морално ли е това. От всички възможни консултанти е избрана съпругата на доскорошен регионален министър и член на висшето ръководство на "Продължаваме промяната". Какви точно качества е демонстрирала? Как са проучвали кой е най-добрият консултант на света? И защо от цяла България имено съпругата на Андей Цеков е тази, която ще консултира Столична община. Знаем само, че договорът е за над 10 хил. лв., не знаем неговият предмет. Настояваме незабавно за информация и за оставката на зам.-кметът по финанси. Категорично нашата група се противопоставя на практиката с парите на данакоплатците да се захранват висши партийни функционери и техните съпруги.

На второ място това, което очакваме от кмета е да защити не просто себе си, а институцията. Да вземе отношение и да изясни този факт. Тук е г-н Василев, предлагам да го питаме и него. На следващо място имаше една приказка за тримата братя и златната ябълка. Изглежда по данни, които се надяваме да бъдат опровергани, а имено че в Гробищата през последните седмици са сключвани договори - само че тук имаме двамата братя и златните гробища. Какво имам предвид? На 26-и март тази година, зам.-кметът по култура сключва два директни договора без конкурс, без търг - пряко възлагане по Закона за обществените поръчки. Първият е за 45 хил. лв. за наемане на механизация за оформяне на парцели за нови гробни места с фирмата "Раком нт транспорт" ЕООД. Вторият договор е на стойност 15 хил. лв. за ремонт на помещения на територията на Централни софийски гробища с фирмата "Гама стройинженеринг" ООД.

Проверка в търговския регистър показва, че двете фирми – "Раком НТ Транспорт" и "Гама стройинженеринг" са свързани през едни и същи управители и собственици на капитала. Ключово лице тук е новоназначеният служител на ОП "Гробищни паркове" Мартин Недев Тодоров и общо три поколения от неговия род (по наши данни неофициални данни, които се надяваме кметът да обори) - неговият син Самуил, неговият брат Ивайло Недев Тодоров, както и бащата на Мартин и Ивайло - Недю Тодоров. Дали фирмите са част от семеен бизнес или просто е голямо съвпадение в имената не може да кажем. Най-вероятно е налице риск от изкуствено разделяне на поръчки, за да се заобиколи законът и да се сключат директни договори без открита процедура.

Още по-фрапиращото в случая е, че две седмици преди да бъдат сключени тези договори, на 14 март, директорът на ОП "Гробищни паркове" Румен Димитров назначава именно Мартин Недев Тодоров за ръководител на отдел "Гробищни паркове" на трудов договор. Само за 12 дни успяват семейните фирми да бъдат харесани случайно и избрани - пак случайно от ръководството.

Подобно поведение е неприемливо и настояваме до края на деня г-н Терзиев да освободи от длъжността директор на ОП "Гробищни паркове" Румен Димитров. Освен всички казано дотук, само за 5 месеца новият директор на гробищата сключва 15 директни договора, като настояваме всички те да бъдат проверени.

Всички помните в кампанията изявленията на г-н Терзиев колко лошо било инхаус възлагането. Това е пряко възлагане на общински дружества. Преживян е ясно катарзис от ръководството на Столична община. За изминалите пет месеца са сключени договори с общински дружества по инхаус за 10 млн. лв. И сега въпроса е кога да вярваме на Васил Терзиев, когато твърди, че инхауса, който е позволен, който е законен и се практикуваше е лошо нещо или когато самият той сключва такива възлагания

#Георги Георгиев #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници