Окончателно: Депутатите приеха бюджета на НЗОК

Окончателно: Депутатите приеха бюджета на НЗОК

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Парламентът прие окончателно бюджета на НЗОК за 2023 г. Той предвижда разходи в системата за над 7 млрд. лева. С 910 млн. повече, отколкото през миналата година. Най-сериозно увеличение има за средствата, предвидени за профилактика, съобщава НОВА.

Депутатите приеха към здравноосигурителните плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ, включително комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение да бъдат добавени 6 660 000 лв. Тези средства са предвидени за амбулаторната процедура диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства.

Народните представители приеха управителят на НЗОК, в срок от един месец от деня на обнародването на закона, да определи еднократно нов увеличен размер на индивидуалните основни заплати на служителите в НЗОК и РЗОК.

Спорът от среднощното заседание от обсъждането на държавния бюджет се прехвърли и при днешното обсъждане в пленарната зала. Снощи депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха повечето от данъчните предложения на финансовия министър Асен Василев, с които се очакваше в хазната да влязат повече приходи. Заради това Василев обяви, че вече не стои зад този бюджет. Днес лидерите на ГЕРБ-СДС и ДБ-ПП се срещнаха рано сутринта, за да изчистят проблемите около Държавния бюджет.

#бюджет #НЗОК #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници