Митов за сайта "Миротворец": Ясно е, че тези списъци не са за отстраняване на хора

Митов за сайта "Миротворец": Ясно е, че тези списъци не са за отстраняване на хора

БНТ

A A+ A++ A

Ясно е, че тези списъци не са списъци за отстраняване на хора, но и не допринасят за добрите взаимоотношения. Това заяви пред журналисти председателят на комисията за контрол над службите за сигурност към Народното събрание Даниел Митов от ГЕРБ-СДС след изслушване в комисията на ръководителите на службите за сигурност заради сайта "Миротворец"

Депутатите от комисията изслушаха днес председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Антоан Гечев , директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев и началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев във връзка с интернет сайта "Миротворец", където е публикувана база данни за лица, които според сайта са врагове на Украйна. Сред тях има и български граждани.

Хубаво е български граждани да не попадат в списъци, които някой може да си интерпретира, каза Митов. По думите му ще бъде работено с Украйна, за да е ясно, че подобен тип платформи не създават условия за добра комуникация.

"Службите ни дадоха необходимата информация по отношение на самия сайт - от колко време съществува, какъв е профилът му и как се е променял във времето. Сайтът е бил на вниманието на сериозни международни организации като Г-7, ООН, Европейската комисия, които във времето са имали инициативи, така че да ограничат действията на платформата, особено по отношение на публикуването на лични данни на лица без тяхното съгласие", коментира Митов. Инициативите не са довели до резултата, каза още той.

Според него е необходимо България да подкрепи подобен тип инициативи, за да се стигне до ограничаване на публикациите в сайта и начина, по който функционира:

"Ние сме убедени, че е необходимо българската държава, през институциите, които имат отношение, основно МВнР, да подкрепят подобен тип инициативи, така че да се стигне до ограничаване на публикациите в този сайт и начинът, по които той функционира. Службите ще направят оценка дали има някаква потенциална заплаха, ще ни информират и ще информират и останалите институции, които имат отношение по тази тема", отбеляза Митов.

"Със сигурност ние ще работим с украинската страна, за да сме наясно, че подобен тип платформи не създават условия за добра комуникация. Хубаво е български граждани и граждани на трети страни да не попадат в някакви списъци, които някой може да си интерпретира както си пожелае. Ясно е, че тези списъци не са списъци за отстраняване на хора по никакъв начин, но и не допринасят за добрите отношения", подчерта той.

От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява сайтът "Миротворец", в който има списъци с хора, нарочени за "врагове" на Украйна с подтекст да бъдат ликвидирани, да бъде закрит, каза евродепутатът Елена Йончева, която също е част от списъка на сайта от 2018 година.

Посолството на Украйна в България излезе с позиция по темата и заяви, че дейността на обществената организация „Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на Украинската държава.

По-рано днес от "БСП за България" заявиха, че ще внесат сигнал до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и искат изслушване на службите за сайта "Миротворец".

Митов не отговори на въпрос дали Кристиан Вигенин е поискал да има охрана, предаде БНР.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници