Столични подлези в критично състояние

Столични подлези в критично състояние
A A+ A++ A

Течащи и пробити тавани, разбити плочки, боклуци и неприятна миризма. Това са само част от препятствията, с които столичани се сблъскват всеки ден, докато преминават през някои от софийските подлези. Един от най-проблемните е този на булевардите "България" и "Гоце Делчев", прекосяван от стотици граждани ежедневно, в опит да стигнат до спирките на градския транспорт.

"Притеснявам се, гледам по-бързо да минавам", каза Димитър Македонски.

"Освен таванът, който си пада сам и ако минем, можем да пострадаме , да ни падне окаченият таван, тук да не говорим и за мръсотията. Нито мият, нито метат, сега ние ли да дойдем, гражданите да си изметем и изчистим? ", пита Малинка Андрова.

Искра Накева работи в магазин в подлеза от 5 години - през тях е ставала свидетел само на козметични ремонти на подземното съоръжение. Промяна в лошото му състояние обаче няма.

"Този подлез е вече опасен. Той е опасен и за нас, работещите, опасен е и за преминаващите. Тук всичко се руши, покривът пада непрекъснато, има разрушени павилиони, които са пълни с боклуци и в тях спят клошари. При всеки един дъжд тук се образува някакво генерално наводнение, в резултат на което магазини се наводняват, ето тук тази настилка е разрушена в резултат на изригване на канализационни води", коментира Искра Накева.

Преминаващите хора трябва да се оглеждат и в краката си, и над главите си, твърди служителят.

"Част от покривна конструкция, която беше разрушена при едно от последните наводнения, може би преди 3 - 4 месеца, доста преди Коледа беше", обобщи Искра Накева.

И допълва: "Тая ламарина се появи сравнително скоро, може би при предишното застудяване и снеговалежи. Непрекъснато тези плоскости са изкривени, разместени и ако не го наместим ние или просто не го бутнем да падне, ще падне на някой на главата.

БНТ: А Вие как успявате да ги наместите?

- Евентуално с някаква... с дръжката на метлата, с дълга дръжка. Това, което в подгизнало от вода, за това нищо не може да се направи, то просто ще падне в един момент."

Проблем има и относно чистотата - празните помещения, които не са отдадени на търговци тънат в мизерия. Отпадък се изхвърля и от минувачи, и от бездомни хора, които нощуват в обектите. Замърсено е и в друг подлез на Бул. "България", този който го свързва с ул. "Тодор Каблешков". Неприятна миризма и надписи по стените очакват гражданите в асансьорите в съоръжението.

"Спомням си, че като беше по-топло времето, някъде лятото, правиха ремонт, имаше изкопни дейности. Голям е контрастът, защото едновременно има голямо изкуство графити, идваха от света хора, рисуваха много красиви неща, а в същото време се вижда състоянието на този подлез - не е цветущо", заяви Мариян Дончев.

Макар и с графити и по-добре осветен в сравнение със съседния, този подлез също е с компрометиран таван. Търговци от подземните магазини твърдят, че младежи чупят металните конструкции, а липсата на изолация причинява срутване на окачените панели.

"Когато не се поддържа едно нещо регулярно, се стига до този момент", посочи Снежана Найденова.

От районната администрация на район "Триадица" от години алармират за спешната нужда от средства за цялостен ремонт на подлезите, които до този момент са претърпели само декоративни промени. В позиция до "Денят започва" те посочват, че работят в тясно сътрудничество със Столична община за извършване на планираните ремонти на подлезите. Тяхното финансиране ще бъде осигурено от СО, както и ще бъдат осигурени средства за изготвяне на проекти за основен ремонт на подлеза на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев", както и на подлеза при бул. "България" и бул. "Тодор Каблешков". Кога обаче Столична община ще отпусне средствата и в какъв размер ще са те, остава неясно. Причината - общината все още няма гласуван бюджет за тази година.

#подлез

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници