Спасител: Повечето фатални инциденти на плажа това лято са заради инфаркти и инсулти

Спасител: Повечето фатални инциденти на плажа това лято са заради инфаркти и инсулти

pixabay

A A+ A++ A

Голям брой от фаталните инциденти това лято на плажа са заради инфаркти и инсулти и подценяване на силата на слънцето. Такава е статистиката и за миналата година. Последните три нещастни случая на плажове в Слънчев бряг и Созопол отново лекарите свързват с причини от медицински характер и непосилните жеги. И при трите фатални случая става въпрос за туристи над 60 години. Това каза Иван Георгиев, управител на водноспасителна служба.

Лично, аз съм присъствал на няколко такива инцидента – човекът е в морето до глезените, но понеже е във водата, го водят удавен, каза Георгиев. Плажуващите нека да обръщат на първо място внимание на здравето си, да носят шапки, да ползват чадъри, да приемат достатъчно течности, да не влизат в морето в нетрезво състояние, да спазват инструкциите на спасителите, да ходят на охраняеми плажове, апелира спасителят.

Народопсихологията "на мен няма да се случи" тук е невалидна, каза управителят на водноспасителната служба, която към момента е поела повече от 20 морски плажа, сред които трите най-големи ивици в курорта "Слънчев бряг", Несебър и Созопол.

Той обясни, че тази година морето е благоприятно и идеално за къпане, а плажовете предразполагат към идеална почивка.

Няма силно вълнение, няма течения. Обикновено най-големият враг на бедстващите туристи не са подводните течения, нито мъртвото вълнение, а паниката. Много е важно човек да не се стресира, да запази самообладание и да се отпусне над повърхността на водата. Ако успее да направи това, ще успее да се спаси и сам, ако няма кой да му помогне, коментира спасителят. Той посочи, че по нашето Черноморие няма толкова силни течения, които да издърпат изпадналия в беда много навътре в морето. По думите му 98 процента от инцидентите се случват на границата на близките плаващи знаци и малко след тях. Обикновено спасителите и близко плажуващите виждат тези инциденти и максимално бързо се реагира в почти всяка ситуация, заяви Георгиев.

Той разказа и за група агресивни летовници влезли в морето в нетрезво състояние. Благодаря на полицейските служители в Созопол, които се отзоваха мигновено на нашия сигнал, каза Георгиев. Спасителят посочи, че през последните години чужденците са по-недисциплинирани на плажа. Той определи като основен проблем острата и все по-задълбочаващата се нужда от кадри в обслужващата сфера в туризма. Всяка година става все по-трудно и кандидатите да работят като спасители стават все по-малко. В края на сезона вероятно ще организираме кръгла маса, на която ще поканим и представители на отговорните институции, заяви Иван Георгиев.

#спасител на плажа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници