Доц. Кунчев за най-чаканото лекарство у нас: Цената му в аптеките ще започва от 2154 лв.

Доц. Кунчев за най-чаканото лекарство у нас: Цената му в аптеките ще започва от 2154 лв.
A A+ A++ A

Тежестта на COVID не е тази, която познавахме от пандемията. Случва се това, което очаквахме, вирусът постепенно преминава. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от Нова.

Той уточни, че има щамове, които СЗО държи под наблюдение, но засега няма нещо драматично. Според него дори след отпадане на карантината, хората със симптоми, е редно да си останат вкъщи.

Тежестта на COVID не е тази, която познавахме от пандемията. Случва се това, което очаквахме – вирусът постепенно преминава. Това заяви пред Нова Нюз главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той представи статистиката от последните седмици, от която става ясно, че дори в най-тежкия период хоспитализираните са били не повече 500, а сега те вече са под 400, като по последни данни в интензивни отделения са настанени 33-ма души.

Доц. Кунчев коментира и темата за лекарствата срещу коронавирусната инфекция, които се очаква да бъдат доставени и в България с цена в аптеките от 2154 лв. по първоначална информация.

"Едно от лекарствата с доказан ефект върху COVID, да не кажа едно от малкото с доказан ефект, и това, че ще бъде налично в България, е абсолютен плюс. Това, че е много скъпо, е факт, то е скъпо в целия свят“, каза главният държавен здравен инспектор. Той поясни, че решението как и къде да се доставя ще бъде взето от компетентни специалисти от експертните съвети към Здравната каса, но припомни, че този вид медикаменти имат строго специфичен период на прилагане, за да се постигне ефект от лечението.

"Дори да е на свободния пазар, плюс е хората да разполагат с него, ако възникне тежък случай и той да влиза в действие. Трябва да се взима в първите 2-3 дни, когато е най-ефективен“, допълни доц. Кунчев.

Коронавирусът започва да прилича на събратята си – другите респираторни вируси, категоричен бе специалистът. Той поясни, че не се очаква нищо драматично, но препоръча хората със симптоми да си останат вкъщи, независимо от това, че карантината е отпаднала.

Кунчев уточни, че все още няма случаи на грип в страната, но се очаква неговия пик да бъде през януари и февруари.

"Ваксините, които се ползват през последните години са четири валентни. Те задължително включват два "А" щама, които най-често предизвикват пандемията и два "Б" щама. Всеки, който желае да се предпази, трябва да се имунизира срещу грип", каза той.

Ангел Кунчев добави, че има сериозно разпространение на птичия грип H3N5, като инфекцията е засегнала сериозно страната ни – вече има над 1 млн. унищожени птици.

"Болестта засегна сериозно България, над 1 млн. птици са унищожени", каза Кунчев.

Вирусът е опасен, когато има пряк контакт с него. Термичната обработка стопира вируса, да се заразим с храната не е невъзможно, но е по-скоро теоретично“, обясни доц. Кунчев.

#Ангел Кунчев #Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници