ЦЕНИ и СНИМКИ: На Тасос кефът е от-до, излиза и по-евтино от Черноморието

ЦЕНИ и СНИМКИ: На Тасос кефът е от-до, излиза и по-евтино от Черноморието

Снимки: @DanielaK

A A+ A++ A

@Novinite.bg

В разгара на лятото сме и сезонът по родното Черноморие тече с пълна пара, но без да е запълнен капацитетът на хотелите, заведенията също не са фул макс. Причините са комплексни и не бива да ги премълчаваме, нищо че можем да бъдем заклеймени като поредната медия, която прави антиреклама на нашето море. Когато има предпоставки за критики, то е хубаво те да бъдат чути, а не проблемите да се замитат под килима и да си го караме на мускули.

Истината е, че българските туристи предпочитат Турция и Гърция за летните си ваканции. И не, не се плашат, че водата по Черноморието е мръсна. Напротив, всички са наясно, че е чиста. Другаде е "ключът от бараката". Просто комшиите предлагат по-качествени продукти в чиниите, по-вежливи са, плажовете им са по-чисти, по-евтини, не те "дерат" за всичко и така почивката се превръща наистина в такава.

За да не сме голословни решихме да дадем пример с една от най-посещаваните дестинации от българина в Гърция - остров Тасос. Местенце, което е притегателна сила за много хора, които не искат и да чуят за другаде, щом веднъж се потопят в атмосферата му, вкусят от благата му и усетят гостоприемството на местните.

Такъв е случаят с няколко бг семейства, които за пореден сезон не се колебаят да отседнат именно на Тасос. Те наемат къща, находяща на 100 метра от плажа. Оборудвана с всичко необходимо, така че хората да могат да изкарват времето си вътре - да готвят на нови уреди, да пускат децата да играят в двора, да се наслаждават на свободното си време. Още с настаняването приятните емоции стартират, защото цената на нощувка за семейство с дете е 65 евро. Подобни могат да се намерят и в България, но условията и удобствата със сигурност няма да са 4 или 5 звездни, каквито са във въпросната къща на Тасос.

Близкият плаж - Platana beach, блести от чистота и е невъзможно да се видят фасове и всевъзможни боклуци, които са "екстра" по родното Черноморие. Не е сложно да се поддържа - глобите са солени, а хората спазват правилата.

Шезлонгите и чадърите на брега на морето нa Platana beach са безплатни. И няма изискване за консумация, каквато е често срещана в други гръцки курорти. Тук съпоставка с известни плажове у нас като "Градина", Аркутино" или "Кабакум" няма да правим, защото ще ви заболи главата.

Минаваме към ресторантите и капанчетата в Тасос. Истински оазиси на удоволствието - и ето защо: Със сметка от 180 евро 15-16 души (8 възрастни + 8 деца в случая) се хранят и пият обилно. Салати, предястия, основни, морски дарове - накрая от заведението задължително носят като комплимент десерти, домашното узо или гръцката ракия също не се заплащат. Гръцката салата струва 7 евро, но е за отбелязване, че с нея се наяждат двама или трима. Порциите са солидни, а продуктите - пресни. Дзадзикито, с което върви узото, е на цена от 3,5 евро. Сувлакита, рибени супи, различни видове сирена, морски дарове, пълнени патладжани, стекове. Всичко това в диапазона от 180 до 200 евро за тайфата от 16 човека. Сами можете да сметнете какво значи това. А сега с ръка на сърцето кажете кога сметката по Черноморието за толкова хора ще бъде 350-400 лева...

Завръщайки се на плажа следобед е нормално да ви се припие кафе, фреш или нещо освежително. Коктейлите вървят по 9 евро - Мохито, Куба Либре, Маргарита или Текила Сънрайс. Цена, която не е малка, но същите популярни коктейли в Созопол са между 22 и 30 лева. Фрапето на плажа в Тасос е 3,5 евро, Лате Макиато е 4,5, а фрешовете са по 5.

Трябва да се каже, че дори обикновено гръцко кафе се сервира по начин, който кара клиента да се усмихне, носи му настроение.

Плажовете в Тасос предлагат различни морски атракции, а на сянка зад първа линия има оборудвани игрища за плажен волей, футбол или площадки за федербал или други игри. В България също това вече е стандарт, но не навсякъде.

Вечер кръчмите в Тасос са пълни, а положението с цените вече го описахме и е аналогично със сядането на заведение на обед. За любителите на пенливата течност конкретизираме, че бутилка бира Митос е 4 евро. 10 лева е Загорката на повечето места по Южното Черноморие - от села и паланки - от Черноморец, през Китен и Приморско, до Лозенец, Царево, до Ахтопол.

Тиквичките на Тасос се сервират с връх...

Тъй като Тасос е остров е добре да се има предвид, че дотам най-често се стига с ферибот. Цените за него са повече от символични - 3 евро за дете, 5 за възрастен и 25 за кола.

За финал искаме да сме ясни, че не апелираме да пренебрегвате нашенското море. То е страхотно и има много хотелиери, ресторантьори и персонал, който дава услуга на топ ниво. Но се губи в масата от фолк-манталитет и печалбарство. Крайният извод е, че човешкият фактор е най-важен, а когато в съседна Гърция получиш и поносима цена, то изборът е ясен. Поне засега!

#Гърция #Българско Черноморие #Черноморие #ваканция #почивка #лятна почивка #Тасос #цени #плажове #чадъри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници