Лидерите на ЕС се събраха и решиха да купят 1 милион снаряда за Украйна

Лидерите на ЕС се събраха и решиха да купят 1 милион снаряда за Украйна
A A+ A++ A

Лидерите от Европейския съюз одобриха план за изпращане на 1 милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да ù помогнат да се бори с руската инвазия.

По-рано тази седмица министрите на външните работи и отбраната одобриха плана за покупки на боеприпаси по ускорена процедура.

Отпускат се 1 милиард евро за насърчаване на държавите членки да предоставят артилерийски снаряди от своите съществуващи запаси, без да се нарушават отбранителните способности.

Още 1 милиард евро се предвижда да отидат за ускоряване на нови поръчки и насърчаване на страните да работят заедно за покупки чрез Европейската агенция по отбрана, съобщи Нова телевизия.

Българският президент Румен Радев изключи възможността за доставяне на снаряди, докато служебното правителство е на власт в България.

„Тази среща беше важна, защото консолидира едно важно решение, което е реална стъпка към европейската отбрана. Това е решение, което се отнася до боеприпасите. Искаме да бъдем напълно ангажиран играч, когато става дума за предоставяне на подкрепа, искаме да действаме като европейци по отношение на производството на боеприпаси и доставката на боеприпаси в Украйна”, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Лидери на страните от Европейския съюз подкрепиха новата зелена индустриална стратегия. Целта е развитие на чистите технологии. Средствата за постигане на това обаче разделят 27-те.

#ЕС #снаряди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай