Скандал в Брюксел! Евродепутати подслушвани с шпионски софтуер, сред тях и Йончева

Скандал в Брюксел! Евродепутати подслушвани с шпионски софтуер, сред тях и Йончева

Стоп кадър/ФБ/Елена Йончева

A A+ A++ A

Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа на ЕС в областта на отбраната, пише европейската редакция на Politico, цитирана от ИА Фокус.

Двама членове и един служител на подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент са станали обект на атака от шпионски софтуер в разширяващ се случай на пробив в сигурността на работата на институцията на ЕС.

Френският либерален член на Европейския парламент Натали Лоазо, която председателства подкомисията по отбрана, е била обект на атака от шпионски софтуер от израелски тип Pegasus, е потвърдила тя пред европейската медия. Българският депутат Елена Йончева, член на подкомисията, също е открила следи от шпионски софтуер на телефона си по време на проверка на ИТ сигурността тази седмица, е съобщила тя.

Трето длъжностно лице, служител на комисията, също е било обект на посегателство.

Новите разкрития показват, че кризата около хакването на телефоните на Европейския парламент се разширява, след като в сряда Politico съобщи, че институцията е помолила членовете на подкомисията по отбрана (SEDE) да проверят телефоните си за шпионски софтуер.

"Следи, открити в две устройства", накараха институцията да посъветва членовете да проверят телефоните си, заяви заместник-говорителят на Парламента Делфин Колар. Сега броят им е нараснал на три.

Европейският парламент е в повишена готовност за кибератаки и чуждестранна намеса в навечерието на изборите за Европейски парламент през юни.

Насочването към законодателите на ЕС поражда опасения относно някои от дейностите на Европейския съюз по изключително чувствителни въпроси. Подкомитетът играе консултативна и надзорна роля в областта на сигурността и отбраната - които остават основна отговорност на правителствата на ЕС - докато Европейският съюз увеличава производството си на боеприпаси и разработва стратегии как най-добре да подкрепи Украйна.

Йончева е извършила рутинна проверка на своя iPhone във вторник в ИТ службата на Парламента. Техниците я информирали, че на 30 октомври или около тази дата е имало "тежка атака". Към момента на публикуване на статията българският депутат все още очаква анализ дали атаката е била успешна и какъв зловреден софтуер е бил използван.

"Тук не става въпрос за мен или за някой друг ... Като цяло [хакерството] е нещо, което става все по-популярно като инструмент за получаване на нелегитимна информация", е коментирала Йончева.

Петима други членове на SEDE, с които европейската медия се е свързала, са заявили, че или очакват среща за проверка на телефоните си, или планират да го направят през следващата седмица.

Инцидентът с шпионския софтуер на Лоазо е съобщен първо от Le Point. След това председателят на подкомитета изпрати в сряда имейл, видян от Politico, в който посъветва своите членове да занесат телефоните си в ИТ службата на институцията за проверка на шпионския софтуер.

На Лоазо ѝ е омръзнало да слуша как членовете на Европейския парламент повтарят как не са легитимна цел за хакерски атаки, защото няма да имат "нищо интересно за казване", е заявила тя пред Politico. "Те някак си не желаят [да говорят] за личния си живот... Не искат да им се проверяват телефоните. Ето защо направих нещо малко по-официално", споделя тя.

Това не е първият път, в който Лоазо проверява телефона си за шпионски софтуер, но за първи път е установено успешно проникване. Оттогава тя е сменила устройството си.

#Елена Йончева #Брюксел #подслушване #шпионски софтуер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници