Нов транш от ЕС за 1,5 милиарда евро получи Украйна

Нов транш от ЕС за 1,5 милиарда евро получи Украйна

Pixabay

A A+ A++ A

Днес Украйна получи финансова подкрепа от Европейския съюз под формата на нов транш от 1,5 милиарда евро (1,6 милиарда долара), съобщи на официалната си страница Европейската комисия.

Киев се надява да получи още 10 милиарда евро по-късно през годината, казаха официални лица, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Изплащането на 1,5 милиарда евро последва положителната оценка от страна на ЕК на договорените с властите в Киев политически условия, свързани с реформите в областта на съдебната система, борбата срещу прането на пари, управлението на публичните финанси, бизнес средата и селското стопанство, както и изискванията за докладване, за да се гарантира прозрачното и ефективно използване на средствата, посочват от ЕК.

Украинският финансов министър Сергий Марченко заяви, че ЕС, който предостави на Украйна 31 милиарда евро, се е превърнал в най-големия донор по отношение на финансирането на бюджета на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

"Международната подкрепа е ключът към осигуряването на макроикономическа стабилност и изграждането на основа за икономически растеж", каза още Марченко.

Украйна е изправена пред бюджетен дефицит от 37 милиарда долара тази година и разчита в голяма степен на финансова помощ от западните си партньори, за да може да финансира своите социални и хуманитарни разходи.

Киев използва по-голямата част от държавните си приходи за финансиране на отбранителните си усилия, докато украинските войски са изправени срещу по-голямата и по-добре оборудвана руска армия.

Министър на икономиката Юлия Свириденко заяви, че правителството на Украйна очаква с нетърпение окончателното одобрение на кредитната програма на ЕС за Украйна на стойност 50 милиарда евро, като и се надява да получи още три транша тази година.

"Всъщност ние сме на крачка от стартирането на програмата и пълното редовно финансиране по нея", каза Свириденко.

Според нея след окончателното одобрение Киев ще може да получи 1,89 милиарда евро през юни и още два транша на стойност около 4 милиарда евро през септември и ноември.

Украйна обаче ще трябва да осъществи редица реформи и да изпълни други програмни показатели, за да може да получи достъп до средствата.

Стъпките включват мерки за подобряване на прозрачността, борба с корупцията, подобряване на бизнес средата и доближаване на законодателството на страната до това на ЕС.


#помощ за Украйна #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници