Обсъжда се създаването на зона за сигурност в Сирия

Обсъжда се създаването на зона за сигурност в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел преди извънредното заседание на Европейския съвет по повод предстоящото подробно обсъждане на бежанската криза.

„Зоната за сигурност в Сирия трябва да се изгради незабавно, за да може тези хора, които няма да намерят подслон в Европа, не могат и в България да го намерят, да има къде да им се направят лагери и човешки условия. С финансите, които Европа харчи и в момента, да им се създадат временни добри условия за живот, за да могат след това да се върнат да си живеят в Сирия. Не съм съгласен, че е задължително с военна операция. Военна операция ще има с тези, които не се разбират от добро”, посочи Борисов. Все пак попитан, че зоната за сигурност ще трябва да се пази от военни, той заяви, че и без това има толкова контингенти, къде ли не по света - Афганистан, Ирак. „Ако беше лесно и зависеше само от мен, щях да дам рецепта, но в случая можем само да оказваме политически натиск и да настояваме пред колегите да седнат на тази маса за преговори и да го решат”, каза премиерът.

„Ние сме готови да се справим, но тук проблемът е много по-дълбок. Имам едно писмо от премиера на Турция, тъй като в последните дни работихме доста заедно и те вече изнемогват с милионите бежанци на тяхна територия,” обясни Борисов.

„В писмото пише, че каквото и да се полага от ЕС като усилия тези над 10 милиона имигранти се очаква да влязат в България и двете външни граници са Гърция и България. Турците полагат огромни усилия и се държат изключително хуманно и европейски. Похарчиха вече много милиарди долари по бежанците, но не могат вече да ги удържат. Те няма къде да се върнат назад, трябва да влязат в България и от България да отиват нанякъде. Колкото по-здраво затваряме границите, толкова натискът върху тях се увеличава. Търси се голямо решение. Турският премиер на 14-15 октомври ще посети едно мероприятие в Истанбул и ще намеря начин най-вероятно да отида”, зарече се той.

Запитан защо казва за 10 млн. имигранти, след като Турция има 2 млн. бежанци, Борисов отвърна, че е така, защото в Сирия все повече хора се уверявали, че няма какво да правят там и, опасно е за живота им, и няма какво да работят. 8000 нови имигранти днес са влезли в Европа.

„Полагаме такива усилия, харчим такива пари, ресурси, огради, заграждения, армия, Гранична полиция, командироваме от цялата страна полицаи. Какво повече да направим, имаме предели”, каза Борисов. „Имаме и много стотин хиляди роми, за които полагаме огромни грижи, милиарди от социалните фондове всяка година ни отиват, за да ги задържаме на територията на България. Те също са дошли от някъде през времето.”

На заседанието на Европейския съвет Борисов щял да предложи да се направи незабавно среща със САЩ, Русия, ЕС, която да реши глобално въпроса за източниците на напрежението.

 

#Сирия #бежанци #Турция #България #Бойко Борисов #мигранти #криза #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници