"Галъп": Българите подкрепят съществуващата практика на ООН за санкции

"Галъп": Българите  подкрепят съществуващата практика на ООН за санкции
A A+ A++ A

Ако се проведе световен референдум, гласуващите в подкрепа на съществуващата практика на ООН за санкции биха били с 11 пункта повече в сравнение с противниците на санкциите. 50% биха били за санкции и 39% биха били против тях. Това показва проучване на "Галъп" на общественото мнение относно санкциите на ООН. Поводът е откриването на юбилейната 70-та сесия на Общото събрание на ООН.

Сред големите нации Индия води групата на държавите, които са на страната на санкциите, докато Китай е начело на групата на тези държави, които са срещу санкциите. Сред изследваните 61 страни, 49 страни подкрепят санкции, 11 са против и 1 е на границата между двете позиции.

България е сред подкрепящите санкциите със среден резултат 41 /при глобална средна стойност 11/. В данните от България няма съществени различия между различните демографски групи. Въпреки това, има очевидн по-ниска подкрепа за налагането на санкции, когато става въпрос за премахване на демократично избрано правителство. Трябва да се отбележи, че дори и на този въпрос около половината от българите одобряват санкциите, но около 30% не ги подкрепят.

Шест са причините, които теоретично могат да предизвикат санкции. Това са: непредизвикана военна агресия срещу друга държава, геноцид върху групи в дадена страна, нарушения на договори, свързани с въпросите на ядрените технологии, подкрепа на терористи, отстраняване на демократично избрано правителство и нарушаването на договорите за защита на околната среда.

 ЕВРОПА

Всички части на Европа – в Европейския съюз и извън него - бяха включени в проучването на УИН/“Галъп интернешънъл“.

Обобщено, 61% от европейците подкрепят санкциите на ООН, а 24% са против тях, като по този начин тези се получава средна оценка от 37 в подкрепа на санкциите на ООН.

 ЗАПАДНА ЕВРОПА

Като цяло, страните от Западна Европа показват подкрепа за политиката на санкции, в сравнение с други части на света. Финландия, Австрия, Португалия, Италия, Германия, Холандия, Швеция и Ирландия намират своето място сред топ страните в класацията с крайни резултати над 40. Великобритания е малко под този резултат. Франция е единственото изключение - със средната оценка от 21.

 ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА

Страните от Централна Европа, като Полша (нетен резултат 26) и Чехия (44), показват масови настроения към санкциите подобни на тези в страните от Западна Европа.

Латвия очевидно е специфичен случай. Като част от бившия Съветски съюз, страната автоматично може да се причисли към Източна Европа. Въпреки това, като член на ЕС, Латвия лесно може да се класифицира и като част от Запада. Прибалтийската страна има много висок среден резултат на подкрепа на санкциите (48), което вероятно се дължи на настоящата ситуация с Русия и политиката на санкции се разглежда като политически инструмент за защита.

Като цяло е възможна хипотезата, че страните от Западна Европа в по-голяма степен подкрепят санкциите (във връзка с определена културна и историческа традиция). В същото време важно обстоятелство е дали дадена страна е (или е била скоро) част от процеса на санкции – страна обект на санкции или пък страна, която разчита на санкциите като инструмент срещу съседи и т.н.

 БАЛКАНИТЕ

По-близък поглед върху балканските страни потвърждава последното. Например, има очевидни различия между страните, които не са имали проблеми със санкции и тези, които са били обект на санкции наскоро. От една страна сравнително ниското средно ниво на подкрепа спрямо санкциите, измерено в Сърбия (-5), например, очевидно е резултат от неотдавнашния опит на Сърбия като обект на определени санкции. От друга страна, България (41), Турция (39), Гърция (27) и Румъния (17), например се доближават в по-голяма степен до страните от Западна Европа, отколкото до своите балкански съседи.

Страните от Западните Балкани попадат в дъното на класацията - Косово (9); Македония (0). Изключение в този регион е Босна и Херцеговина (25).

 ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Историческите и културни особености, както и текущия политически процес повлияват на масово мнение в страните от Източна Европа, извън ЕС и това създава разнородна картина на общественото мнение. В Армения (поддръжник на санкции със средно ново от 89% - номер едно в класацията), например се отчита широко чувствителност към санкциите по разглежданите въпроси, като обяснение в това можем да търсим в проблемите на арменския геноцид, проблеми със съседите и т.н. Украйна пък очевидно показва по-високи нива на тревожност, които могат да бъдат свързани с настоящата ситуация с Русия, а това води и до по-високи средни нива на подкрепа на санкциите от 53%.

Изглежда, руснаците правят разлика между санкциите на ООН и текущите западни санкции. Тази хипотеза вероятно обяснява и относително високата средна стойност на подкрепа в Русия от 23%. Грузия има най-ниската средна оценка (8%) в този регион.

В табличен вид (започва от следващата страница) е дадена повече информация за всяка от страните за тези, които се интересуват от по-нататъшен анализ по държави, по региони и по демографски показатели - пол, възраст, доходи и образование на анкетираните в Европа. По-долу в таблицата са представени типовете санкции.

#ООН #санкции #Галъп #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници