ВМРО: Сърбия да не си позволява да ни критикува за военните по границата

ВМРО: Сърбия да не си позволява да ни критикува за военните по границата
Снимка: EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

ВМРО реагира остро на изказванията на сръбския социален министър Александър Вулин срещу разполагането на военни по българо-македонската граница.

"Сърбия няма право по такъв начин да се меси в българската политика. Подобно поведение от страна на официален сръбски представител за озадачаващо и неуместно. Сърбия най-малко има право да се изказва по подобни теми, след като продължава да поддържа сериозно военно присъствие, включително и своя мащабна база, в непосредствена близост до границата си с Македония. Именно Сърбия е последната страна, от която България би следвало да приема съвети по отношение на връзките си с Македония. Опитът за сръбска намеса в тези теми от столетия завършва зле за всички, се казва в позиция на партията.

От ВМРО изпратиха писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и министрите на външните работи и отбраната Даниел Митов и Николай Ненчев с настояване да изискат официален български отговор срещу изказванията на сръбския представител.

"В същото време самата Сърбия добре си спомня множеството конфликти на Балканите в последните десетилетия, предизвикани именно от неумелата военно-политическа дейност на Белград. Затова и подобни изказвания, като това на министър Вулин, не могат да бъдат окачествени като нещо различно от несполучлива шега, е становището на ВМРО", се казва още в писмото.

Вчера Сърбия поиска пряк достъп до европейските фондове за справяне с бежанската криза. За това призова сръбския министър за социалните въпроси Александър Вулин, който обиколи лагера за бежанци на сръбско-македонската граница в Прешево. Вулин разкритикува действията на България с разполагането на военни части по границата с Македония.

#ВМРО #Сърбия #Македония #бежанци #Александър Вулин #Вулин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници