Борисов: Транскаспийският газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ

Борисов: Транскаспийският газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ
Снимки: Министерски съвет
A A+ A++ A

„Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция, посочи премиерът Бойко Борисов на среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов в столицата Ашхабад.

"Това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни“, отбелязва Борисов, цитиран в съобщение от правителствената информационна служба.

Българските строителни фирми разполагат със значителен капацитет и опит, който може да бъде използван изключително успешно в изграждането на инфраструктурата на Туркменистан и в реализираните мащабни строителни програми", е казал още министър-председателят на срещата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и туркменският й колега Чаръй Атаев подписаха споразумение за сътрудничество между двете държави в областта на строителството и архитектурата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Документът ще създаде предпоставка за установяване на трайно партньорство и засилване на икономическите връзки между двете страни.

Туркменистанският президент е проявил особен интерес към българския опит в областта на развитието на градската среда и инфраструктурното строителство.

Двамата лидери са обсъдили и възможностите за съвместни действия в областта на международния транспорт, в частност по-активното използване на потенциала и големия ресурс на българските черноморски пристанищни терминали и развитието им като интермодални центрове за транзитните превози на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия. Според Бойко Борисов има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна – Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку.

Бойко Борисов и Гурбангули Бердимухамедов са обсъдили възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Туркменистан в областта на енергетиката. Премиерът Борисов е подчертал важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз, включително и на България, в контекста на възможността за диверсификация на източниците и пътищата на доставка на природен газ за Европа чрез реализирането на Транскаспийския газопровод.

Българският министър-председател е изразил и интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ, както и в изграждането и техническото обслужване на електроенергийната, газова и нефтената инфраструктура на територията на Туркменистан.

От своя страна президентът Бердимухамедов е посочил необходимостта от засилване на икономическите връзки и двустранната търговия между двете държави. По думите му Туркменистан цени изключително високо България и има готовност за засилване на сътрудничеството и инвестициите със страната ни.

Бойко Борисов и Гурбангули Бердимухамедов са дискутирали и необходимостта от съвместни действия в туризма, образованието, науката и културата, включващи обмяна на опит, обучение на специалисти и инвестиции в конкретни проекти.


#Бойко Борисов #Туркменистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници