БСП и АБВ събраха подписи срещу дълга, внасят ги в Конституционния съд

БСП и АБВ събраха подписи срещу дълга, внасят ги в Конституционния съд
A A+ A++ A

Парламентарните групи на БСП и АБВ ще сезират Конституционния съд за ратификацията на дълга на стойност 16 млрд. лева., след като събраха необходимите подписи за този акт. Това обяви в Народното събрание зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов от БСП.

Необходимите подписи са налице, каза Стоилов. За да бъде сезиран Конституционният съд бяха необходими 48 подписа, докато БСП разполага само с 39 народни представители. Доскоро единственият друг депутат, който бе подписал, бе независимият Велизар Енчев. От АБВ се колебаеха, въпреки заявката на лидера им Георги Първанов, че формацията му ще подкрепи тази подписка.

В близките дни ще има възможност подписката да се внесе в Конституционния съд, каза Стоилов. Според него въпросът е много сериозен, мотивите са подробни и според БСП искането трябва да се разгледа, а след това съдът да се произнесе по същество.

На въпрос какво се случва, ако подобно решение бъде отменено от Конституционния съд Стоилов коментира, че решението на съда ще действа за в бъдеще и тези пари, които не са изтеглени, няма да могат да бъдат емитирани като дълг.

Запитан дали подкрепата на АБВ е сигнал, че е възможно взаимодействие по места между двете формации на местните избори Стоилов посочи, че вероятно ще има допълнителни разговори между ръководителите на двете партии. "За нас беше важно да се види, че по такъв важен въпрос е възможно взаимодействие, след като става дума за национални интереси и за интересите на българските граждани", посочи Стоилов.

По-рано в парламента Румен Гечев коментира, че според него Конституционният съд би трябвало да се произнесе в полза на жалбата, тъй като никой не е упълномощавал министъра на финансите да подписва подобно споразумение. "Скандалното в цялото работа е, че той е подписал конкретно число - не "до 16 млрд. лева", а точно 16 млрд. лева. Ще искаме да върнат парите, които са дадени на посредниците", добави той.

Според Румен Гечев, каквото и да реши Конституционният съд, посредниците ще си получат парите, които не са малко. "Бих пледирал министърът на финансите и експертите да си бръкнат в джоба и да платят", каза той. Според него е нечувано и няма такава практика, при която се сключват споразумения с посредници по емитирането на дълг за повече от една година. Всяка година Полша, Чехия, Франция, Италия и т.н. си обявяват търгове, на които се явяват посредници и ги печелят, обясни той.

Депутатът от БСП припомни, че ГЕРБ имат много лоша практика с Конституционния съд, тъй като имат над 130 текста върнати от него в предишното управление. Всеки може да се подведе веднъж, два пъти или пет пъти, но над 130 текста е прекалено много, посочи той. /Б

#дълг #ратификация #Конституционния съд #Янаки Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници