Янаки Стоилов: Съществуват няколко прилики, но и разлики между мен и г-жа Десислава Атанасова

Янаки Стоилов: Съществуват няколко прилики, но и разлики между мен и г-жа Десислава Атанасова
A A+ A++ A

"Съществуват няколко прилики, но и разлики между мен и г-жа Десислава Атанасова. Г-н Борисов за пореден път като че ли развеселява, но и дразни част от публиката като се опитва да прави сравнение в професионални качества, които той едва ли може да прецени. В близкото минало имаше един бразилски футболист Деко. В Шумен имаше мъж, на когото викаха "Българския Деко". Има известна разлика, нали?"

Това коментира конституционният съдия проф. Янаки Стоилов пред Би Ти Ви по повод предстоящия избор на нови двама съдии от квотата на парламента.

За този пост от ГЕРБ издигнаха шефката на парламентарната си група Десислава Атанасова, а от ПП-ДБ предложиха Борислав Белазелков - преподавател, уважаван специалист по търговско право и бивш член на Върховния касационен съд, пенсиониран оттам с почести през май 2021 г. "Възраждане" пък предлагат адвокатката Цвета Рангелова, която в момента е и депутат от партията.

"Проблемът с това, че липсват двама от членовете на Конституционния съд поради изтекъл мандат, е конституционен. За първи път от създаването си такъв орган у нас работи с намален състав. Справихме се и делата се разглеждаха ритмично. Сега, когато се направиха промени в конституцията, е твърде вероятно да се увеличат делата и затова по организационни причини е желателно местата да бъдат запълнени", каза Стоилов.

"Радвам се, че бях използван като стандарт за преценяване на кандидати. Отличително е, че аз за първи път бяха народен представител във ВНС, един от двамата мажоритарно избрани социалисти в страната. Избирателната активност тогава бе 90%. Партиите печелеха и губеха изборите с милиони гласове тогава. През 1994-а г. като зам.-председател на социалистическата партия отказах да съм депутат, а в последствие и министър на правосъдието. По стечение на обстоятелствата виждате, че 2021 г. бяха министър на правосъдието в кабинета на президента Радев. Това са обстоятелствата, които изискват натрупването на разнообразен опит", посочи конституционният съдия.

Конституционният съд е особен съд, подчерта Стоилов. Според него няма проблем в съда да влязат политически фигури, но идва въпросът какви позиции са отстоявали те.

#Янаки Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници