Горивото поевтинява с 5 ст., ако се премахне добавката биодизел

Горивото поевтинява с 5 ст., ако се премахне добавката биодизел
Добрев обясни, че ставката за горивото в България в момента е най-ниската за Европейския съюз и въпреки това страната още не е достигнала минималните прагове в ЕС. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Разчетите на „Лукойл“ показват, че премахване на добавката биодизел може да свали цената на горивото с 5 ст./л, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в парламента.

В четвъртък той се срещна с директора на „Лукойл България“ Валентин Златев, за да обмислят мерки във връзка с повишаването на цените на горивата в страната.

Добрев заяви, че също е притеснен от поскъпването, но преди да се пристъпи към мерките, те трябва да бъдат анализирани, предаде Дарик радио.

„Според Валентин Златев, ако се премахне добавката за биодизел, цената трябва да намалее с 5 стотинки, а ако се премахне изискването за 60-дневни запаси или се намалят цените, това би довело до сваляне на цените със стотинки”, посочи министърът.

По думите му всички предложения са в рамките на стотинки с изключение на евентуалната възможност за промяна в ставката за акциза.

Добрев допълни, че ставката в България в момента е най-ниската за Европейския съюз и въпреки това страната още не е достигнала минималните прагове в ЕС, така че той не знае това доколко е възможно и в какъв срок може да стане.

„Тенденцията не е добра и не бих се ангажирал да предскажа каква ще е цената на петрола на международните пазари, но засега петролът върви нагоре. По тази причина ние още отсега мислим за това как ще реагираме при евентуално шоково покачване на цената на петрола или поскъпване на долара, защото това са двата фактора, които влияят за крайната цена на бензина. Обмисляме варианти, с които да сме готови да реагираме, ако, не дай си боже, се случи военен конфликт в Иран и петролът скочи с 20 долара“, каза още министърът.

#Лукойл #България #Валентин Златев #горива #бензин #петрол #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Европейския съюз #ЕС #ставка #акциз #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници