Синдикатите след среща в МС: Доволни, но не и щастливи

Синдикатите след среща в МС: Доволни, но не и щастливи

Стоп кадър/ИА Фокус

A A+ A++ A

Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов приеха в Министерски съвет представители на протестиращите миньори и енергетици. След нея дадоха и съвместна пресконференция, предаде репортер на "Фокус". Доволни, но не и напълно щастливи излязоха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа", след като по тяхно настояване е било постигнато съгласие във всички разговори, които са водени.

Министър-председателят отново напомни, че положението е заварено. Проблемите - също.

"Вече по познатия ни сценарий реагираме на завещаните ни проблеми. Тук сме се събрали с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа". Казахме им, че още сутринта сме взели мерки. На подпис сме приели постановление на Министерски съвет и решение на Министерски съвет за 200 милиона от бюджета да влязат в капитала на Български енергиен холдинг и в капитала "Мариците". За да сме в съзвучие с народните представители, още днес ще допълним с още 50 милиона", заяви Димитър Главчев и даде думата на министър Владимир Малинов за да обясни точно как ще се случи това.

"Искам да потъвърдя казаното от министър-председателя, защото още от вчера работим по темата и ще се върна на това, което заварихме като състояние. Финансовото състояние на "Мини Марица-изток" е изключително влошено. По сметката към днешна дата има 6 милиона лева, а само фонд работна заплата, който е необходим за изплащанене на възнагражденията е 27 милиона лева. Ние търсим едно постоянно, константно решение в средносрочен план. Ние не решаваме проблема само за финансовата 2024 г. Това, което имам като уверение от правителството, е, че този финансов ресурс ще бъде заделен за целите на рекултивацията на териториите в "Мини Марица Изток" и за следващия период от 4-5 години. Това ще даде възможност не само колегите от мините да продължат спокойно да извършват своята дейност, без социално напрежение, но и за запазване съответно на екологичните изисквания за площите", каза Малинов.

По настояване на КНСБ и КТ "Подкрепа" е постигнато съгласие във всички разговори, които са водени, това заяви и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"По наше настояване, на "Подкрепа" и КНСБ беше постигнато съгласие е, че тези пари- ще бъдат разходени единствено от "Мини Марица-изток" изток, без да бъдат възлагани на подизпълнители. Защото всички знаем, че това е един от механизмите за неразумно разходване, да не употребя друг израз. Тези средства се насочват към "Мини Марица-изток", защото години наред субсидираха производството на електроенергия, заради изкуствено занижената цена на въглищата и това е малка компенсация. Надяваме се това да даде възможност за стабилизация. Решение като това не може да бъде крайно и окончателно. Ще мислим в рамките на бъдещата енергийна стратегия да намерим балансирано решене на всичко и как ще се случва този преход, за който вече не ми се говори", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Доволни сме, но не сме щастливи. Трябват много решения, за да разберем какво ще се случва с "Мини Марица-изток" и с ТЕЦ "Марица-изток 2". Ако трябва пак ще излезем отвън да търсим следващи решения, дано не се налага. Надяваме се, че няма да се допуснат съкращения, каквито наблюдаваме в комплекса. Решения са нужни много скоро. Надяваме се Енергийната стратегия да бъде намерена, за да имаме сигурност", заяви Огнян Атанасов от КНСБ.


#синдикати #МС #Димитър Главчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници