Таско Ерменков: В ГЕРБ се бяха сбили две крила, които да строят "Турски поток" с различни фирми

Таско Ерменков: В ГЕРБ се бяха сбили две крила, които да строят "Турски поток" с различни фирми

БСП

A A+ A++ A

Наивно е да смятаме, че "Турски поток" е причината за войната в Украйна.

Това каза пред БНР енергийният експерт Таско Ерменков, член на Изпълнителното бюро на БСП и бивш депутат. Според него количеството газ, което преминава през България, е нищожно, в сравнение с потребностите на страните от ЕС.

"БСП обяснихме, когато започна изграждането на "Турски поток", че това е най-доброто от всички лоши решения, които могат да бъдат взети. В противен случай нашата газова мрежа щеше да остане въобще безполезна. След отказа от "Южен поток", който нямаше да бъде изграден с наши пари, въобще щеше да е много по-изгоден... ние изгубихме и транзита за Турция. Всичко това се дължи на една политика, която няма нищо общо с интересите на България.

"Турски поток", който беше построен с български пари, транзитира газ за Европа, но ние не се възползваме от този газ", коментира той и обясни, че цените на газа в края на газопровода "Турски поток" са много по-ниски, отколкото са в България.

"Намерената Пътна карта на "Турски поток" е нещо, което се опитва да замаже по-големия проблем - как в ГЕРБ се бяха сбили две крила, които да строят проекта с различни фирми. Едното спечели началната битка и назначиха фирма "Аркад" да бъде изпълнител. След това се оказа, че "Аркад" не може да бъде изпълнител. Другото крило в ГЕРБ привлече руснаците, те пък купиха "Аркад", за да могат да запазят назначенията и да не правят нова процедура. Всичко това забави и оскъпи проекта. Доведе до едни 2,5 млрд. лева, които България трябваше да инвестира в тази тръба, а от нея не влиза и една молекула газ у нас, всичко се транзитира за Европа. Всичко това се прави, без да има нищо общо с икономиката, защото това са български пари, дадени от "Булгартрансгаз". Този проект и договорът с "Боташ" доведоха до това два от гигантите на българската енергетика да са на границата на техническия фалит".

По думите му Вертикалният коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова (инициатива, с която управляващите очакват да се осигурява възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни източници) "няма как да мине без руски газ":

"Дори се говори за възможност за транзитиране на втечнен руски газ. Проблемът пак е с наши пари да решим чужди проблеми, без ние да се възползваме от това нещо".

Според Ерменков не е моментът сега да се въвеждат европейски практики за ценообразуване, "които неминуемо ще доведат и европейски цени у нас", и подчерта, че либерализацията на пазара на електроенергия "ще доведе задължително до повишаване на цените".

"Милиардът, който липсва от фонда за електроенергийна сигурност, беше взет и използван от министър Асен Василев, за да си направи Бюджета така, че дефицитът, който се образува накрая, да може да отговаря на изискванията за влизане в еврозоната. Това е игра с икономиката на България. Ние от БСП сме за влизане в еврозоната, но когато сме готови като икономика, като финанси и като финансова дисциплина. Иначе ще компрометираме и самата идея за еврозоната, и стремежа на страната да се развива нормално", коментира бившият депутат от БСП.

#Таско Ерменков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници