France TV: Ирина Бокова е готова да ръководи ООН

France TV: Ирина Бокова е готова да ръководи ООН
Ирина Бокова Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова защитава упорито закрилата и съхраняването на културните и историческите обекти в конфликтните зони като Ирак и Сирия. Начело на ЮНЕСКО от 2009 година, където спечели втори мандат, тя има амбицията да наследи Бан Ки-мун на поста генерален секретар на ООН, който ще се оттегли в края на 2016 година, коментира France TV, цитирана от "Фокус".

.„Сътрудничеството между съседните страни, Интерпол, митниците, пазара на изкуство вече доведе до залавянето на антики във Финландия, Йордания, Ливан, Турция, Великобритания и САЩ“, казва тя.

Освен културата и световното наследство Бокова потвърждава като свой приоритет и образованието на момичетата. Тя е поласкана, че България я е предложила за наследник на Бан Ки-мун, тъй като смята, че международната организация все още има надеждни инструменти за предотвратяване на войните.

За да се избягват конфликти и разединение, трябва младите хора да се обучават на диалог, смята Бокова: "Ние трябва  да учим младите хора да живеят в мир, длъжни сме да можем да им внушим, че въпреки различията в културите ни човечеството е единна общност. Ние сме отговорни за това да превърнем културното разнообразие в източник на сила". 

#ООН #ЮНЕСКО #Бокова #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници