Люксембург подкрепи България за Шенген

Люксембург подкрепи България за Шенген
Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

 Имаме подкрепата на Люксембург, които поемат председателството на Съвета на ЕС от 1 юли, за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това бе съобщено след среща между вицепремиера Меглена Кунева и министъра на външните и европейски работи на Люксембург Жан Аселборн във Великото Херцогство.

Двамата се договориха Люксембург да предаде опита си на България за първото й председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Беше разгледана възможността за изпращане на български експерти за обучение в люксембургските институции през втората половина на 2015г.

Друга важна тема, която обсъдиха Кунева и Аселборн, бе предложението на ЕК за преразпределение на мигранти, като и от двете страни бяха изразени резерви към критериите за този процес. Кунева подчерта, че България ще настоява прецизиране на тежестта на предложените от ЕК условия с оглед на икономическото състояние и нивата на безработица в страните членки. Тя беше категорична, че страната ни също е външна граница, подложена на силен миграционен натиск.

По-късно през деня Меглена Кунева ще поднесе венец на барелефа на Св. Св Кирил и Методий в Ноймюнстерското абатство в Люксембург.

#Жан Аселборн #Меглена Кунева #Кунева #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници