Кристалина Георгиева: Опасно е на Балканите да се пролее кръв

Кристалина Георгиева: Опасно е на Балканите да се пролее кръв
Кристалина Георгиева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Когато в нашия регион, на Балканите, се пролее кръв, това е опасно. Притеснявам за обстановката в Македония, заяви в Благоевград българският евромисар Кристалина Георгиева, която бе гост на 21-та церемония по дипломирането студентите на Американския университет в България.

"Македония е независима страна и тя сама трябва да реши кой е най-добрият път за решаването на тези вътрешни проблеми. Много разчитам на това, че България, решавайки собствените си проблеми, няма да забравя и съседите си. Ние имаме много голям интерес от спокойствие и сигурност на Балканите", каза Георгиева, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че европейските институции разчитат на здравия разум на страните в конфликта в Македония.

"Видяхме, че се предприеха мерки, включително и оставки, за да се оцени сложността на проблема и обстановката в Македония да се успокои. Комисарят Хаан е там и е в непрекъснат контакт с правителството и опозицията. Ние поощряваме сядането на масата на преговорите", коментира Кристалина Георгиева. Тя увери, че ще има независимо разследване на инцидента в Куманово.

Еврокомисарият заяви, че ЕК иска да види всичките страни от Западните Балкани като членове на Европейския съюз. В този програмен период са отделени 11.7 милиарда евро за страните кандидати, близо 700 милиона са за Македония.

#Балканите #ЕК #Кристалина Георгиева #Георгиева #Благоевград #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници