Топ 5 места в Плевен, които си заслужава да посетите

Топ 5 места в Плевен, които си заслужава да посетите
Снимки: flickr.com
A A+ A++ A

По случай празника на Плевен на 15 май събрахме в класация най-забележителните места, които всеки турист трябва да посети в града. 

5. Крепостта "Сторгозия"

Останките от крепостта “Сторгозия” се намират в парк “Кайлъка” край Плевен, където е имало селища от бронзовата и желязната епоха. Тя е изградена в късната античност ІV в.-VІ в. от римляните на площ от 31 дка. Крепостните зидове са дебели 2 м, облицовани с ломени камъни, споени с бял хоросан. В крепостта са открити редица помещения с битово и административно предназначение, в източната част е разположена раннохристиянска базилика. По размери базиликата е втората по големина след царската базилика в Плиска.

4. Парк "Кайлъка"

Парк “Кайлъка” е любимо място за отдих на плевенчани и на гостите на града. Намира само на 6 км южно от Плевен. Паркът предлага разнообразни възможности за разходка, отдих и развлечения. Отвесните скали, високи над 20 метра, са подходящи за практикуване на скално катерене. Местността е приютила богата и разнообразна флора и фауна. Тук се намират и останките от римската пътна станция “Сторгозия”. В парка има плувни басейни, детски кът за забавления, тенис кортове, езеро с лодки и водни колела, кътове за отдих и заведения за хранене.

3. Мавзолеят - костница на падналите руски и румънски воини при Плевен - 1877г.

Мавзолеят е един от основните символи на града. Изграден по инициатива на възрожденския ни революционен деец Стоян Заимов в памет на загиналите 31 000 руски и 4 500 румънски бойци на плевенска земя. На фасадата на зданието има две мраморни плочи, на които са изписани имената на всички полкове, участвали в плевенската епопея. Пред него гори вечен огън в памет на загиналите. Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 40-то място в него. 

2. Панорамата „Плевенска Епопея 1877“

Когато говорим за Плевен, няма как да пропуснем може би най-яркия му символ - Панорамата. Това е музей, построен в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от османска власт. Изграден е в района на Скобелевия парк, непосредствено до редута Кованлък, където по време на третата атака от Обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения. 

Туристите могат да се изкачат по асансьори на две зрителни площадки на покрива на музея, откъдето могат да наблюдават историческите места: Мъртвата долина, редутите Кованлък и Исса ага, Костницата в Скобелевия парк, Радишевските и Гривишките възвишения. Картина, светлина и декори се събират, за да направят едно наистина въздействащо пресъздаване на баталните сцени.

1. Музей на виното 

Поставили сме Музея на виното не само като ценители на рубинената напитка, но и защото това е единственият подобен музей на Балканския полуостров. Мястото му е едно от най-красивите в града - в пещера срещу язовира „Тотлебенов вал” в парка Кайлъка. Пещерата е изкуствено оформена като кръст и преди години е имало идея именно тук да се помещава панорама „Плевенска епопея”.

В създадения през 2008 година музей има вина на възраст между 30 и 90 години. Част от колекцията са и 6000 бутилки съвременни вина от всички марки и райони на страната.

Тук посетителите могат да научат интересни факти за историята на винопроизводството в България. В специално обособената историческа част са изложени много снимки и предмети, свързани с историята на производството, технологията и спецификите на сортовете по региони. Тук могат да се видят стари бъчви, древни съдове за прозиводство на вино, ритони, филаи и други съдове за пиене на божествената напитка.

#музей #Кайлъка #Плевен #Панорама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници