Край Елхово убиха царски орел, една от най-редките птици в света

Край Елхово убиха царски орел, една от най-редките птици в света
Царски орел Снимка: Даниеле Очиато
A A+ A++ A

Българското дружество за защита на птиците алармира за нов случай на застрелян световно застрашен царски орел. Птицата бе открита в района на Община Елхово благодарение на това, че беше снабдена със сателитен предавател.

Царският орел Кралчо, който бе спасен преди малко повече от година след прострелване бе намерен убит на 28 февруари от екип на БДЗП в района на Община Елхово. След направена рентгенографията бе установено, че в тялото на птицата има сачми.

Тъжната сага на Кралчо започна в края на януари 2014 г., когато служители на Община Свиленград намериха птицата в безпомощно състояние в района на с. Райкова могила. Тежко пострадалият орел бе транспортиран до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Птицата успя да се възстанови и беше пусната в дивата природа на същото място, където бе открита.

За случая са сезирани всички компетентни органи и се водят съответните действия за откриване на извършителя. Отстрелът на грабливи птици е криминално деяние, което според Наказателния кодекс се наказва с глоба от 5 до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години.  

Царският орел е една от най редките птици както в България, така и в световен мащаб. У нас са останали едва 25 двойки. Загиването на дори една птица, оказва драматично влияние върху националната популация на вида, тъй като представлява 4% от нея.

От дружеството коментираха, че с подобни бракониерски дейности се посяга на един национален символ, какъвто е царският орел и се компрометират дългогодишните усилия на природозащитната общност за спасяването на вида в дивата природа в национален и световен мащаб. Този случай, както и регистрираните през миналата година случаи на простреляни други видове орли, включително морски орел, показват нуждата от промени в ловното законодателство, както и въвеждането на проверовъчни изпити за ловците от районите, където е регистриран отстрел на защитени видове.

#Българското дружество за защита на птиците #царски орел #орел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници