Вучков предлага нов главен секретар на МВР днес

Вучков предлага нов главен секретар на МВР днес
A A+ A++ A

Кандидатура за нов главен секретар на МВР ще представи на днешното заседание на правителството министър Веселин Вучков. За това той съобщи в края на миналата седмица.

Рокадата следва последните промени в Закона за МВР. Най-високата професионална длъжност във вътрешното ведомство, да се избира по предложение на правителството и с указ от президента.

За освобождаването на сегашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, назначен през мандата на вътрешния министър Цветлин Йовчев, настояват основно от Реформаторския блок и от близките до председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов.

Основните аргументи на противниците на Лазаров са свързани с акцията в Лясковец, при която бе убита барета от СОБТ, както и с разкритията около операция "Червеи". Самият главен секретар отхвърля обвиненията за случая "Лясковец". В последните седмици Лазаров многократно заяви, че не е бил информиран за действията на ДАНС по "Червеи".

Премиерът Бойко Борисов публично избягва да коментира кадровите въпроси по върховете на службите. В интервю за Нова телевизия преди повече от месец обаче той даде да се разбере, че към онзи момент няма намерение да се разделя със Светлозар Лазаров.

Името на настоящия главен секретар на МВР е сред възможните кандидатури, макар, че вътрешният министър Вучков заяви, че иска за оперативен ръководител професионалист, който е изминал всички етапи на развитие в кариерата. За поста на главен секретар на МВР се обсъждат поне още три имена.

В случай, че се стигне до рокада на професионалния връх на МВР, следващите смени, които могат да са очакват са тези на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на ДАТО Цветан Китов. Вътрешният министър няма правомощия по тяхната професионална кариера.


#МВР #главен секретар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници