Митов: Спрете спекулациите, че не мислим за българите в Украйна, изпращаме помощ

Митов: Спрете спекулациите, че не мислим за българите в Украйна, изпращаме помощ
Даниел Митов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще изпрати хуманитарна помощ на Украйна. Министърът на външните работи Даниел Митов настоя да не се спекулира, че държавата не е загрижена за сънародниците ни там.

«Всякакво говорене за това, че българската държава не е обръщала внимание на сънародниците ни в Украйна, са спекулации. Техните проблеми в условията на военни действия в страната, особено по отношение на обявената мобилизация, са поставяни на различни равнища, включително на Съвет на ЕС. Предстои въпросът да бъде обсъден при скорошна визита на украинския министър на външните работи Павло Климкин, заяви Даниел Митов.

Министерството на външните работи е инструктирало посолството ни в Киев и генералното консулство в Одеса за ускорено и облекчено издаване на визи на хората с български етнически произход. В момента, съвместно с Българския червен кръст, се организира изпращането на хуманитарна помощ за хората от районите на военни действия.

Междвременно правителството назначава нов генерален консул в Одеса. Районът, за който той отговаря, е с най-голямата българска диаспора в света – около 200 000 души, като 6000 от тях са от най-засегнатите от конфликта места.

#Даниел Митов #Митов #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници