Михаил Константинов: Мораториум да спре дървената мафия

Михаил Константинов: Мораториум да спре дървената мафия
С още метър и половина се свлякоха две вили в района на "Златна рибка" между Балчик и Албена. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не климатът, а човешкото безхаберие е причина за опасните наводнения, смята математикът Михаил Константинов. Той коментира в студиото на БНТ заедно с бившия екоминистър Евдокия Манева и с климатолога доц. Георги Рачев последните човешки трагедии, причинени от буйни води.

Незабавен мораториум върху износа на необработена дървесина трябва да наложи правителството, призова проф. Константинов. Дървената мафия са изроди, аргументира се той.

"Дървената мафия е виновна с тази поголовна сеч. Това са изроди", убеден е Михаил Константинов. Според него нелегалните търговци са виновни за потопите след всеки по-силен дъжд.

Евдокия Манева призова държавните контролни органи да си изпълняват функциите. В Цар Калоян загинаха 9 души и нямаше наказан, въпреки че беше ясно кой е виновен, даде пример тя. Там концесионерът не пожелал да изпразни язовира, за да не си похаби рибата.

Друг човешки елемент във водните неволи е строителството на неподходящи места.  Строи се безобразно - в ниското, че е по-евтино, строи се върху свлачища.

"Всеки идиот, който строи в ниското, да знае, че строежът му Господ ще го махне", посочи проф. Константинов, по повод на къщите върху свлачище, които попаднаха в Черно море тези дни.

Според климатолога доц. Георги Рачев няма опасност Турция и Гърция да ни съдят за разливите на трансграничните реки там, защото сме ги предупредили навреме.

"Целите Балкани са подгизнали от вода", отбеляза той. Климатичните промени не са локален проблем и затова се търсят общи решения.

#наводнения #Михаил Константинов #Евдокия Манева #доц. Георги Рачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници