Български природозащитници спечелиха престижна европейска награда

Български природозащитници спечелиха престижна европейска награда
A A+ A++ A

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и партньорската организация BirdLife International, която обединява 110 природозащитни организации в цял свят, спечелиха наградата за добри практики на Renewables-Grid-Initiative (RGI) в категорията „Опазване на околната среда“.

Призът бе връчен на годишната конференция на RGI в Брюксел. Високата оценка за българската и международната природозащитна организация е за съвместната им работа по превенция на загиването на редки птици при кацане и удар в електропреносната мрежа в България и Судан.

При получаването на отличието Светослав Спасов от БДЗП каза: „Предотвратихме смъртта на много царски опри у нас и на египетски лешояди в Судан“. И двата вида са световно застрашени и много редки, а кацането на необезопасени електрически стълбове и токовите удари са честа причина за смъртта им.

В България, в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите места от Натура 2000“, реализиран между 2009 и 2013 г., бе направено проучване, при което бяха поставени сателитни предаватели на 25 млади царски орела и то показа, че причината за смъртта на 67% от тях са токови удари в необезопасени електрически стълбове.

В Судан печално известен електропровод, който свързва Порт Судан с брега на Червено море, е причина за смъртта на стотици, а може би хиляди египетски лешояди от създаването си през 50-те години на наминалия век. Поставени са изолатори, които обезопасяват стълбовете от мрежата и по този начин елиминират заплахата за птиците от токови удари. По-късно станало ясно, че същите птици са изправени пред тази сериозна опасност и по местата, където те мигрират – най-често в Африка.

#награда #БДЗП #птици #природозащитници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници