Зеленски бе награден с американския "Медал на свободата"

Зеленски бе награден с американския "Медал на свободата"
стоп кадър/Фейсбук/Володимир Зеленски
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски бе удостоен с "Медала на свободата", присъждан ежегодно от американската неправителствена организация Национален конституционен център, занимаващ се с въпроси, свързани с американската конституция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още през август центърът обяви, че Зеленски получава отличието заради "проявената от него героична защита на свободата пред руската тирания" по време на войната в Украйна. А миналата седмица американските сенатори Крис Кунс и Роб Портман посетиха Киев и предадоха медала на Зеленски лично.

Снощи се състоя и церемония в Националния конституционен център, на която Зеленски се включи видеоконферентно от Киев. Той заяви, че за него е чест да приеме отличието. Зеленски каза, че милиони хора се борят и работят за защитата на страната. "Сега ние виждаме на какво са способни демокрациите, когато действат единно. Всеки потенциален агресор в света вижда каква помощ САЩ и свободният свят ни предоставят. Той вижда и всички санкции, наложени на Русия. Така че всеки потенциален агресор вижда всичко това и се убеждава, че е по-добре да не започва война срещу свободата изобщо", каза Зеленски.

А преди да започне да говори, той бе представен от Ирина Мазур, почетен консул на Украйна във Филаделфия. "Зеленски заедно с цялата украинска нация се превърна в символ на единството, силата и безкомпромисното желание за независимост, за основното човешко право на свобода и право на избор на собственото бъдеще", каза тя.

В кратко видеопослание бившият американски президент Джордж Буш-младши нарече Зеленски "Уинстън Чърчил на нашето време". А Джефри Роузън, ръководител на Националния конституционен център, прочете писмо от президента Джо Байдън, в което той нарича Зеленски "рядко срещан патриот". "Когато Русия започна бруталната си атака срещу Украйна преди осем месеца, президентът Зеленски прояви сила и заяви: "Президентът е тук". Неговите думи повдигнаха духа на украинския народ и отекнаха по целия свят. Днес той продължава безстрашно да ръководи страната си, да брани суверенитета на Украйна и да се бори за поддържането на основните ценности, които ни обединяват всички нас", заяви Байдън.

"Медалът на свободата" бе учреден през 1988 г. и се връчва на международни лидери и на други известни фигури, които са работили за защита на свободата по света. Сред предходните лауреати са Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Мохамед Али, Лех Валенса, Вацлав Хавел и Виктор Юшченко. Към медала има и сума от 100 000 долара, които сега Зеленски каза, че ще дари на новосъздадения Фонд за украинските ветерани.

От началото на войната в Украйна Зеленски бе удостоен с редица награди заради вдъхновяващата си лидерска роля, посочва ДПА. Той получи американската награда за храброст на името на "Джон Кенеди" и наградата за свобода на името на "Роналд Рейгън".

#Володимир Зеленски #награда #американския "Медал на свободата"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"