Прокурори искат 26 г. затвор за капитана на "Коста Конкордия"

Прокурори искат 26 г. затвор за капитана на "Коста Конкордия"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Италиански прокурори поискаха Франческо Скетино, капитан на лайнера "Коста Конкордия", да бъде осъден на
26 години и 3 месеца затвор поискаха италиански прокурори за капитана на лайнера "Коста Конкордия" Франческо Скетино. Срещу него върви дело за корабокрушението на кораба през 2012 г., при което загинаха 32 души.

"Тази присъда не е преувеличена. Франческо Скетино излъга пресата, съда, морските власти. Той не пое отговорност и няма данни в негова полза от началото на процеса, започнал през 2013 г.", заяви прокурорката Мария Наваро пред съда в град Гросето, провинция Тоскана. По думите й мъжът, наричан от медиите "капитан Страхливец" е виновен за причиняване на корабокрушение и е изоставил кораба, преди всички пътници да бъдат спасени.

Корабът Коста Конкордия потъва, след като на 13 януари 2011 г. по време на рискована маневра се удря в скали край италианския остров Джилиопо. Плавателният съд с 4229 пътници от 70 страни на борда се наклонил, правейки невъзможно пускането на повечето спасителни лодки веднага след вдигането на тревога.

54-годишният Скетино е обвинен, че се е заявил с издаването на заповедта за напускане на потъващия кораб.
Наваро поискала Скетино да лежи 14 години за причиняване на смъртта на много хора, 9 години за причиняване на корабокрушение, 3 години за изоставяне на кораба и 3 месеца за това, че не е информирал властите за инцидента.

"Бог да се смили над Скетино, защото ние няма да го направим", казал прокурорът Стефано Пиза в заключителната си реч.

Бившият капитан твърдял, че е забавил повикването на помощ, защото е знаел, че вятърът ще насочи кораба към сушата и е бил принуден да напусне кораба, след като паднал, когато той се наклони, като е бил хвърлен в спасителна лодка, която го отнесла до брега.

Очаква се присъдата да бъде произнесена не по-късно от средата на февруари.

#кораб #капитан #обвинен #Коста Конкордия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници