САЩ са ангажирани за постигането на една силна и суверенна България

САЩ са ангажирани за постигането на една силна и суверенна България
A A+ A++ A

България и САЩ ще увеличат военните си учения. Това стана ясно от думите на държавния секретар на САЩ Джон Кери по време на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов.
Кери уточни, че целта е в бъдеще българските военни сили да станат все по-съвместими с НАТО.

„Член номер 5 от Устава на НАТО е абсолютно стабилен. Проектът за изграждане на мирна Европа не е завършен. Америка е ангажирана за постигането на една силна и суверенна България“, заяви още държавният секретар на САЩ и допълни, че са създадени 4 работни групи, за да се задълбочи партньорство между двете страни.

Държавният секретар на САЩ заяви, че по време на срещите си с президента Плевнелиев и премиера Борисов са обсъдени и темите за увеличаване на енергийната сигурност.

"Много е важно да се постигне диферсифициране на източниците и връзките със съседите“, заяви Кери и допълни, че поради важността й, темата е била дискутирана през по-голяма част от времето.

"Подкрепяме преговорите между България и "Уестингхаус" за изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", посочи държавният секретар.

По отношение на бъдещи американски инвестиции в страната ни, Кери заяви, че ще бъде изпратен енергиен експерт в България, който да помогне да се разработи план какво да се направи в бъдеще.

„Има много големи възможности за инвестиране. Обсъдихме преди всичко значението на енергийната диверсификацията, която не е насочена срещу трети страни, посочи още  Кери.

Той засегна и темата за върховенството на закона. „За да може да реализираме потенциала на Българоия, трябва да се засили върховенството на закона и да се засилят мерките срещу корупция“, посочи Кери и допълни, че от личен опит може да каже, че нито една страна не е застрахована от корупция.

Подкрепяме да има безвизов режим между двете страни. Кери изтъкна важността на подобно решение - по-добър търговски обмен и по-лесно пътуване. Въпреки това той изтъкна, че тази програма в много специфична.
„Има много строги критерии, които трябва да бъдат изпълнени. Не може просто да се включи или изключи една страна“, посочи Кери.

Той съобщи, че изискванията са свързани с електронните паспорти и със сигурността и процентът на отказани визи, които за България през 2014 г. са 15,2%.

#Джон Кери #пресконференция #Бойко Борисов #САЩ #Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници