Даниел Митов: България подкрепя създаването на гражданска мисия в Украйна

Даниел Митов:  България подкрепя създаването на гражданска мисия в Украйна
Даниел Митов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Какви са евроатлантическите ценности? Демокрацията, свободата, сигурността, човешките права. Ние ги защитаваме не само в рамките на собствената си общност, но и на международната сцена, каза министърът на външните работи Даниел Митов на студентите в Нов български университет, пред които изнесе лекция на тема „Свободата и сигурността пред Европа. Потоци и пътеки“.

„На липсата на свобода ще отговорим с още свобода. На липсата на сигурност – с още сигурност. Това е нашият ценностен път“, подчерта Митов и добави, че точно този път трябва да бъде и национален приоритет на страната ни.

Министърът представи пред студентите своята визия за най-сериозните предизвикателства пред България и Европа. Теми в разговора бяха ситуацията в Украйна, терористичната заплата в лицето на организацията „Ислямска държава“, енергийната сигурност и миграционният натиск.

„Свидетели сме на бързи промени в геостратегическата ситуация в Европа. Сериозни предизвикателства пред свободата и сигурността представляват кризите и конфликтите, случващи се както на самия континент, така и в неговото близко съседство“, заяви министър Митов.

Според него, тези предизвикателства могат да бъдат преодолени и пътят е само един – обединена и силна Европа.

„Това е посланието на България“, заяви министърът. Осигуряването на енергийната сигурност, мерките срещу терористичната активност и контролирането на миграционния поток изискват съвместен отговор, съобразен с националните интереси на страните-участнички в тези процеси.

Даниел Митов смята, че разрешението на конфликта в Украйна трябва да се основава на базата на спазването на договореностите в Минск. Той добави, че България подкрепя създаването на гражданска мисия в Украйна с цел подпомагане на усилията на страната за провеждане на реформи в рамките на гражданския сектор и сигурността.

Относно енергийната сигурност, Даниел Митов коментира, че в контекста на кризата в Украйна става още по-ясна нуждата от диверсификация на източниците. „Разглеждаме като изключително важно за националната ни сигурност разнообразяването на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси“, заяви министърът на външните работи и добави, че точно такава е целта на Европейския енергиен съюз.

„Не трябва да легитимиране варварството. „Ислямска държава“ не е държава, а терористична групировка, която се явява критична заплаха за сигурността не само на региона, в който функционира, но и в световен мащаб“, заяви още министър Митов. По думите му, трябва да се търси военното неутрализиране на групировката, както и политическото й делегитимиране в комбинация с прекъсване с източниците й на финансиране.

„Не можем да не сме съпричастни с хора, които бягат от ужаса на войната. Капацитетът на България обаче не й позволява да поеме толкова голям бежански поток и правим всичко възможно да го ограничим“, заяви още министър Митов.

Въпреки сложния и комплексен характер на тези предизвикателства, вярвам, че нашата решителност и инструменти да ги преодолеем, ги превъзхождат значително, заяви в заключение външният министър. Още повече, че ние имаме ясна представа за естеството на това, което защитаваме: демокрацията. Важна част от нея са свободата и сигурността. Това е нашият ценностен поток, допълни той.

#Даниел Митов #Митов #Украйна #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници