ДКЕВР ще се избира от депутатите, разделя се на две

ДКЕВР ще се избира от депутатите, разделя се на две
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съставът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече да се избира от Народното събрание, а не еднолично от премиера. Това решиха депутатите от Комисията по енергетика в парламента на първо четене в четвъртък. Законопроектът бе представен от зам.-министър Антон Павлов, в отсъствието на началника му Теменужка Петкова. Самият законопроект бе внесен от служебното правителство, но днес той получи подкрепа и от новата изпълнителна власт.

Законопроектът предвижда още комисията да се раздели на два състава - в сектор „Електро-, топло- и газоенергетика" от една страна и сектор „Водоснабдяване и канализация" от друга. Предвижда се още увеличаване на професионалния стаж на комисарите от досегашния минимум от 3 години на 5. Също така наименованието ДКЕВР ще бъде променено на Комисия за енергийно и водно регулиране. Членовете на комисията ще могат да бъдат предлагани от депутати и от парламентарни групи, които от своя страна ще могат да внесат от свое име и предложения, дадени от неправителствени организации.

Друга промяна предлага заседанията на ДКЕВР да бъдат открити, освен ако в тях не се разглеждат данни, касаещи класифицирана информация. На това предложение председателят на ДКЕВР Светла Тодорова, която също присъства на заседанието, заяви, че това ще затрудни комисията, защото заседания се водят по всички жалби, които са над 8000 годишно, както и има свои вътрешни заседания. В тази връзка тя предложи на депутатите между първо и второ четене тези текстове да се прецизират.

Тодорова изрази задръжки и за идеята комисията да е разделена на два състава, а председателят да е един и да присъства на всички заседания. Тя отбеляза още, че независимостта на комисията предполага и независимо финансиране, което не се предвижда с промените.

#ДКЕВР #Светла Тодорова #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници