Депутатите ще изслушат доклад за дейността на КЕВР през 2022 година

Депутатите ще изслушат доклад за дейността на КЕВР през 2022 година

НС

A A+ A++ A

Депутатите ще изслушат доклад за дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през 2022 г., според приетата програма за работа на парламента през седмицата. Предвижда се Народното събрание да гласува и решение, с което да приеме доклада на регулатора.


Да бъдат минимизирани последиците от драстичния скок в цените на тока и природния газ, предизвикан от започналия военен конфликт и пандемията от COVID-19, са били приоритетите в сектор „Електроенергетика” през 2022 г. Икономическите и геополитическите последици за България и Европа налагат необходимостта да бъдат осигурени алтернативни доставчици на енергийни ресурси, се посочва в доклада, предаде БТА.


В сектор „Топлоенергетика” КЕВР полага усилия да ограничи неизбежното увеличение на цените на топлинната енергия през сезона 2022 -2023 г. Тази цел е постигната въпреки драстичното повишение на цената на основното гориво — природен газ, и на емисиите парникови газове, пишат от регулатора. КЕВР отчита, че утежняващ фактор се явяват натрупаниге некомпенсирани разходи на топлофикационните дружества от над 503 млн. лв., поради въведения от Народното събрание мораториум върху изменението на утвърдените цени за периода 2021 г. - 2022 г. Независимо от това регулаторът успява да ограничи поскъпването на топлинната енергия за битовите потребители до 29,73% средно за цялата страна. Това е постигнато основно чрез преференциалните цени на електрическата енергия на топлофикационните дружества и ограничаване на разходните им компоненти за гориво и за пренос на енергия. С намалението на ДДС върху топлинната енергия от 20% на 9% реалното увеличение на цената е сведено до 17,84%.

През 2022 г. усилията на КЕВР в сектор „Природен газ” са насочени към осигуряване на необходимите количества за нуждите на страната и овладяване на рязко нарастващите цени на природния газ поради спирането на доставките от Русия. В резултат на спешните мерки на национално и европейско ниво цените на природния газ през последните месеци на 2022 г. се нормализират. Важна роля за това има високото запълване на газовите хранилища, доставките на втечнен природен газ (LNG) и спадът на потреблението. След преустановените през м. април 2022 г. доставки по дългосрочния договор с „Газпром експорт” страната ни започна да осигурява алтернативни количества за потреблението и не е допусната газова криза, отчита КЕВР.

През 2022 г. в сектор „Вик услуги” е забавено разглеждането на бизнес плановете на дружествата през 2021 г. поради приетия Мораториум върху цените на ВиК услугите. След изтичането му операторите представят актуализирани бизнес планове и ценови заявления, се посочва още в доклада.

Депутатите ще продължат с разискванията по отчета на Съвета за електронни медии за 2022 г., които започнаха вчера

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници