Бойко ще слага реактора за „Белене” в „Козлодуй”

Бойко ще слага реактора за „Белене” в „Козлодуй”
„Ще го вземем и ще се мъчим да си го направим", заяви премиерът за реактора. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов иска България да плати реактора за АЕЦ „Белене”, но той да бъде монтиран в АЕЦ „Козлодуй”, обяви самият Борисов.

Министърът на финансите Симеон Дянков и вече бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайкова са били изпратени през миналия месец от премиера в Русия, за да обявят, че България ще плати реактора за АЕЦ „Белене", като ще се търси вариант той да се монтира в АЕЦ „Козлодуй", каза Борисов пред БНТ в петък сутринта.

Според него, след като така или наче вече е платена две трети от цената, е добре да се плати целият и да си го вземем.

„Още повече, че електрониката по него е на „Сименс" и „Арева" – германска и френска компании", добави Борисов.

„Ще го вземем и ще се мъчим да си го направим. И без това пети и шести са руски в „Козлодуй" и седми реактор да стане в „Козлодуй. Това аз съм го възложил, това не е никога било идея на Трайков", поясни премиерът.

Борисов каза още, че това все още не означава спиране на проекта „Белене", тъй като доклада на HSBC за него още не е готов. Борисов припомни, че в АЕЦ „Белене" вече са инвестирани 1.380 млрд. лева, но все още няма финансова обосновка на проекта и гаранции за диверсифициране на доставките, тоест да не сме зависими само от Русия.

Освен това министър-председателят ще предложи на президента Росен Плевнелиев да проучи какви са възможностите за провеждане на референдум за проекта „Белене“ и шистовия газ. Премиерът беше категоричен, че решение за строежа на втората атомна централа може да се вземе след обществен дебат.

Последното национално представително проучване на „ББСС Галъп интернешънъл“ показа, че половината българи подкрепят построяването на АЕЦ „Белене“ година след аварията в японската АЕЦ „Фукушима 1”.

Строителството на атомната електроцентрала „Белене“' започна още през 1980 г., но в началото на 90-те години проектът беше замразен поради липсата на финансови средства и протестите на еколози.

По време на визитата на тогавашния руски президент Владимир Путин през януари 2008 г. , България и Русия сключиха договор за изграждането на два ядрени реактора в Белене от „Атомстройекспорт“ на стойност 3.997 млрд. евро.

През септември същата година министър-председателят при управлението на „тройната коалиция“ Сергей Станишев даде формален старт на проекта, като към края на годината германският енергиен гигант RWE беше избран за стратегически чуждестранен инвеститор в новата електроцентрала.

През зимата на 2009 г. обаче проектът на практика отново беше замразен, след като германската компания, която трябваше да инвестира 2 млрд. евро срещу 49% дял от АЕЦ „Белене“, се оттегли от проекта.

Заради поетите ангажименти София дължи ежемесечно на Москва по 5 млн. евро, които от януари така и не плаща, обясни за „Дневник“ източник от икономическото министерство.

В края на миналата година беше избран консултант по проекта – британската банка HSBC, която трябва да се произнесе доколко изграждането на централата ще бъде ефективно и рентабилно за България, коментира още ежедневникът.

#Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Владимир Путин #президент #Сергей Станишев #HSBC #София #Москва #АЕЦ „Белене“ #RWE #АЕЦ „Фукушима 1” #АЕЦ „Козлодуй” #Симеон Дянков #Министър на финансите #Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Русия #Сименс #Арева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници