Външно: Изборите на сепаратистите в Украйна са незаконни

Външно: Изборите на сепаратистите в Украйна са незаконни
Даниел Митов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че проведените на 2 ноември президентски и парламентарни избори в самопровъзгласилите се Донбаска народна република и в Луганската народна република противоречат на законодателството в Украйна.

"Министерството на външните работи на Република България изразява дълбока загриженост във връзка с проведените на 2 ноември т.нар. президентски и парламентарни избори в ДНР и ЛНР. Тези т.нар. избори  са в противоречие с действащото украинско  законодателство и с  Протокола от Минск и не  допринасят за намирането на трайно политическо решение на кризата  в  Украйна. Призоваваме страните, подписали Минските договорености, към тяхното стриктно спазване и прилагане,  при зачитане на териториалната цялост, суверенитета, независимостта и единството на Украйна", коментира министър Митов.

Председателят на ЦИК на самопровъзгласилата се ДНР Роман Лягин съобщи в понеделник сутринта, че провелите се в Донецка народна република избори окончателно са утвърдили отделянето на Донбас от Украйна.

„Изборите преминаха легитимно и без съществени нарушения, които биха могли да повлияят резултатите на гласуването. Сега, след като имаме легитимна власт, Донбас вече не е част от Украйна”, каза Лягин, цитиран от РИА Новости.

По думите му, в следващите няколко дни ще се проведе церемонията по полагане на клетва на новия държавен глава.

Министерството на външните работи на Русия призова за активни стъпки в рамките на споразумението от Минск за започването на диалог между Киев и представители на Донбас.

„Предвид състоялите се избори е крайно важно да се предприемат активни стъпки за започването на устойчив диалог между централните украински власти и представителите на Донбас в рамките на постигнатите в Минск договорености”, се казва в изявлението, поместено на сайта на МВнР на Русия.

„Готови сме заедно с нашите международни партньори и занапред да съдействаме конструктивно за разрешаването на кризисната ситуация в Украйна”, се подчертава в съобщението.

#Донбаската народна република #Даниел Митов #Митов #Украйна #ДНР #Донбас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници